2021 átmeneti év a német beutazó turizmusban

A beutazás 2020-ban a helyzetnek megfelelően erős veszteséget szenvedett az előző évhez képest – a továbbra is növekvő utazási kedv utat nyit az első helyreállító kezdeményezéseknek 2021-ben.

A németországi beutazás számára a 2021 átmeneti év lesz a Covid-19 járványból való kiúton. Az idei évtől a nemzetközi kereslet lépésenkénti újraéledésével lehet számolni, a Német Turisztikai Hivatal (DZT) előrejelzése szerint, amely a 2020-as év eddigi számain, illetve különböző piackutató intézetek elemzésein alapszik.

Petra Hedorfer, a Német Turisztikai Hivatal (DZT) igazgatótanácsi elnöke szerint: A Covid 19-járvány és a nemzetközi turizmus ebből eredő leállása természetesen visszatükröződik a németországi beutazó turizmus 2020-as mérlegében is. Ugyanakkor nemzetközi felmérések megerősítették számunkra az Úticél Németország márka vonzerejét, illetve a nemzetközi vendégek növekvő utazási hajlandóságát. A németországi turisztikai szakma résztvevői jól kezelték a krízis kihívásait: számos folyamatot digitalizáltak és átfogó higiéniai koncepciót dolgoztak ki. A turisztikai kínálat hozzáigazodott a megváltozott elvárásokhoz. Ezáltal jó alap jött létre a felépüléshez.

A helyzetnek megfelelően a németországi beutazó turizmus 2020-ban jelentősen visszaesett. A Szövetségi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint január és december között 32 millió külföldi vendégéjszakát jelentettek a legalább tíz ággyal rendelkező szálláshelyek és a kempingek, amely 64,4%-os visszaesést jelent az előző évhez képest.

Kitekintő 2021: A nemzetközi kereslet lépésenként áll helyre

Az European Travel Commission, a Monitoring Sentiment for Domestic and Intra-European Travel‘ felmérésében egy folyamatosan növekvő utazási hajlandóságot regisztrál a következő hónapokra nézve: a felmérés negyedik hullámában december elején a megkérdezett európaiak 52%-a nyilatkozta, hogy a következő hat hónapban utazást tervez, ez öt százalékkal több, mint a harmadik felmérési hullámban november elején. Míg a harmadik hullámban a megkérdezettek 27%-a nyilatkozott utazási tervekről 2021. április és június között, addig az aktuális felmérésben ez az érték 32%-ra nőtt.

Ezt a fejlődést támasztja alá a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) előrejelzése is: a szakemberek abból indulnak ki, hogy a légitársaságok forgalma a 2019-20-as 61%-os visszaesés után 328 milliárd dollárra 2021-ben ismét 40%-al nőhet 549 milliárd dollárra.

Petra Hedorfer: Az utazási korlátozások ellenére óvatos optimizmusra van okunk. Az elmúlt év tapasztalatát nézve mindenekelőtt a nyári hónapokban számolunk az utazások újjáéledésére Németországból és Európából. A tengeren túli piacokról érkező beutazások várhatóan csak lassabban indulnak újra. A továbbiakban pedig arra számítunk, hogy a magán célú utazások gyorsabban helyreállnak, mint az üzleti utazások – az üzleti utazások szegmensében középtávon erőteljesen dominálnak majd a hibrid formátumok és az online-rendezvények. Ezekre alapozva a németországi beutazó turizmus az előző évek szintjét előreláthatólag 2024-től érheti el újra. A piac helyreállásának előfeltétele marad továbbra is a digitális transzformáció, az innovációk és a fenntartható németországi turizmus kialakítása. (www.germany.travel)