A Dobsinai-jégbarlang – Ahol a jég egész évben megmarad

A Dobsinai-jégbarlang Szlovákia legértékesebb természeti különlegességei és kincsei közé tartozik. Mélységét és hosszúságát tekintve a legnagyobb jégbarlangok egyike a világon. Fekvésének köszönhetően a hőmérséklet egész évben fagypont alatt tartható, és hosszú távon éppen ez a tényező kapott kulcsfontosságú szerepet a jégből készült díszek kialakításában. Az eljegesedésre azokban a terekben kerül sor, ahol télen felhalmozódik a lefelé áramló hideg levegő. Ez lehűti a barlangot és fagypont alatt tartja a hőmérsékletet. A jég kialakulásához ezen kívül a megfelelő mennyiségű szivárgó víz is fontos, amely a barlangban megfagy. A barlangban található jég össztérfogatát 110 ezer köbméterre becsülik, ami mintegy két milliónyi tele tankolt átlagos méretű üzemanyagtartálynak felel meg.
A Dobsinai-jégbarlang a Szlovák Nemzeti Park délnyugati szélén található. A barlangba a Ducsa-hegy északi lejtője felől jutunk be, 969 méter tszf. magasságban. A barlang a Dobsinai-jégbarlang nevet viselő településről közelíthető meg. A parkolóból egy körülbelül 25 perces felfelé tartó séta után jutunk el a barlangig, leküzdve a 130 méteres szintkülönbséget.

A Dobsinai-jégbarlang

A Dobsinai-jégbarlang a mozivásznon is megörökítésre került, az egyik legendás szlovák mesefilm helyszíneként. A Popolvár najvacsí na svete (Világlustája) c. film 1982-ben született szlovák–német koprodukcióban, rendezője pedig Martin Tapák, aki a Pavol Dobsinsky által gyűjtött népmesékből merítette az ihletet. A barlang bejáratához, amely a Jeges üreg nevet kapta, egy szerpentines ösvény vezet, 130 méteres szintkülönbséggel. A barlang megtekinthető útvonalának hossza 515 méter, a szintkülönbség 43 méter, időtartama mintegy félóra. A külső és a belső hőmérséklet különbsége különösen nyáron rendkívüli megterhelést jelent a szervezet számára. A barlangba belépés előtt ezért érdemes egy kicsit megpihenni, hogy a testünk minél könnyebben tudjon alkalmazkodni. A barlang eljegesedett részein ugyanis a hőmérséklet -3,9°C és -0,2°C között mozog. A nem eljegesedett részeken valamivel melegebb van, itt a hőmérséklet 0,8°C és 3,5°C között mozog. 1946-ig korcsolyázni is szabad volt a barlangban, ez nyilván a nyári hőségben örvendett nagy népszerűségnek.

A kassai régió leglátogatottabb barlangja

A barlang alsó részeibe elsőként Ruffinyi Jenő, királyi bányatanácsos tört be 1870 júniusában. Egy évvel később a nyilvánosság számára is megnyitotta a barlangot. 1890-ben a barlang nagytermében hangversenyt adtak Habsburg Károly Lajos tiszteletére.
A barlang látogatható: május – szeptember hónapokban. Kassáról autóval 100 perc, 115 km. Video: https://www.youtube.com/watch?v=90HgE_e3kTQ

Az első olyan barlangok egyike Európában, ahol villamos árammal világítanak, 1887 óta.
www.unesconadosah.sk/hu/dobsinai-jegbarlang
www.slovakia.travel