A gyep, mint energiamező

Manapság sajnos a gyepek alárendelt szerepet töltenek be, melyekre értéktelen, átmeneti élőhelyként gondolunk. A gyepek valódi szerepe azonban ennél sokkal fontosabb, egykor pedig az egész emberi társadalom működése függött az állapotuktól. A gyepek biztosították a gazdálkodás energiaszükségletét, a takarmányt, ezért a gyepeket méltán nevezhetjük egykori energiamezőknek is.
A Pro Vértes a „Hosszú téli esték” előadás-sorozat keretében szeretettel várja Önt ingyenes előadására Csákváron, a Geszner-házba, a Vértesi Natúrpark látogatóközpontjába. Viszló Levente előadásában a 2023 áprilisában megjelent legújabb könyvét mutatja be, amely a Természetkímélő gyepgazdálkodás II. – Hagyományőrző szemlélet, négylábú „munkatársak” címet kapta. A könyv az első kötet megjelenése után 13 évvel, új kutatási eredményekkel kibővítve komplex, körülményekhez alakított gyepkezelési lehetőséget mutat be, amely a gyepet, mint energiamezőt kezeli.
– De vajon van-e még jelentősége a gyepeknek?
– Miért fontosak a gyepek az ember számára?
– Milyen jövője van a gyepterületeknek?
Ezekre a kérdésekre az előadásban kaphatunk választ.
Előadó: Viszló Levente
Az előadás ideje: 2024. február 7. (szerda), 18:00
Helyszín: 8083, Csákvár, Kenderesi u. 033/7 hrsz. Geszner-ház (A Kenderesi u. legvégén, a kőkapunál kell bekanyarodni a parkba)
A részvétel ingyenes! Az előadást követően kötetlen beszélgetésre nyílik lehetőség forralt bor, forró tea és bivaly-szalámis szendvics kíséretében.