A hónap gyógynövénye: a kislevelű hárs

A kislevelű hárs (Tilia cordata) hazánkban honos, de más hársfajokkal együtt gyakran ültetik parkokba, ligetekbe, utak mellé. Ez a magas növésű, terebélyes fa nem csupán a hársmézet adja, hanem virágzatából meghűléses megbetegedéseket gyógyító tea készíthető, ülőfürdőként nyugtató hatása jelentős, a fatestéből készült orvosi szén pedig bélfertőzéseknél segít.

A nagycenki hársfasétányt 645 darab kislevelű hárs telepítésével hozták létre

A kislevelű hárs hosszú nyelű, aszimmetrikus levelei szív alakúak, fűrészes szélűek, sötétzöldek, fonákjukon szürkészöldek. A levelek mindkét oldala kopasz, de a kislevelű hárs levélfonákján, az érzugokban vörös szőrképletek találhatók, mely más hársfajoktól megkülönböztető bélyeg. (A nagylevelű hárs levelei tenyérnyiek, élénkzöldek, a fonákon fehér szőrképletek vannak. Az ezüst hárs levelének fonákja ezüstösen csillagszőrős, ebből a fajból semmiképpen ne gyűjtsünk, mert allergiás reakciókat okozhat!)

A kislevelű hárs érzugaiban vörös szőrképletek találhatók

A hársfajok június-júliusban virágoznak, a sárga virágokat a hozzájuk nőtt, nyelvre emlékeztető murvalevéllel együtt gyűjtsük. Szárítás, tisztítás után meghűlés elleni teaként használhatjuk: köptető, izzasztó, görcsoldó, fejfájás csillapító hatású.

Máriagyűdön is találhatók védett hársfasorok

Fotók: Papp Sólyom