toptúra hírlevél 2024/15 – 2024. június 10.

Szlovákia ékköve: Liptó

Liptó népszerű nyaralóhely, és a nyári szezon tele van látnivalókkal. A régió központja Liptószentmária, amit a helyiek Liptói-tengernek is neveznek. A gyönyörű helyet minden oldalról hegyek veszik körül. A 2024-es nyári szezon Liptóban Liptószentjánban kezdődött – egy kis faluban, amely számos látnivalóval rendelkezik a nyaralók számára, ami tovább hangsúlyozza a régió kínálatának sokszínűségét és egyediségét.

A nyár újdonságai közé tartozik a helyi kúriák történetére összpontosító városnéző túraútvonal, a Kada-termálforrás környékének fokozatos újjáélesztése és egy új kerékpáros útvonal Jánská dolinában. Szimbolikusan egy liptói földesúr, turista, kerékpáros, barlangász és fürdőző nyitotta meg, és meghívta a belföldi turistákat és a határon túlról érkező látogatókat egy szlovákiai nyaralásra. Érdemes minél hamarabb lefoglalni egy nyaralást Liptóban. A régió által kínált élmények iránti érdeklődés évről évre növekszik. Tavaly Liptónak közel 2,1 millió vendégéjszakája volt, ezzel a Magas-Tátra és Pozsony mellett Szlovákia egyik vezető üdülőhelye. A liptói nyaralás mindenképpen kiváló választás. A régió Szlovákia ékköve, az ország gyönyörű részén helyezkedik el, csodálatos természettel, és nullától száz éves korig kínál élményeket a látogatóknak, függetlenül attól, hogy pihenésre vágynak, vagy sportolni és szórakozni szeretnének.

A Liptovská Mara gát és két vízi park, a Tatralandia Liptovsky Mikulásban és a Besenová vízi park a legjobb választás a vízi élményekhez. Számos barlang nyilvánosan is megközelíthető – a Demanovai-szabadság-barlang, amely új világítással büszkélkedhet, és a Stanisovská barlang a Jánská-völgyben, amelynek látnivalóit fényszóróval fedezhetik fel. Az aktív turisták ötven, több mint 1100 kilométer hosszú jelölt túraútvonalat élvezhetnek, nyáron felvonók is kiszolgálják őket Malino Brdo-ba vagy Chopokba, ahonnan a gerinc mentén eljuthatnak az Alacsony-Tátra legmagasabb csúcsára – Dumbier 2043 m tengerszint feletti magasságban található. A kerékpárosok pedig több mint 850 kilométernyi kerékpárutat, minőségi infrastruktúrát élvezhetnek a környéken.

Masters & Pieces Vol.II. koncert a Zsinagógában

Világhírű zenészek, köztük Rhoda Scott, Roby Lakatos, Lisztes Jenő és Radics Gigi egyesítik tehetségüket a „Masters & Pieces VOL.II.” koncerten, mely a Dohány utcai Zsinagógában kerül megrendezésre szeptember 12-én. Az esemény része a 26. Zsidó Kulturális Fesztiválnak, amely a magyar és zsidó kultúrák gazdag örökségét és találkozását ünnepli. Az orgona, hegedű, cimbalom és ének összhangja különleges zenei élményt ígér a közönség számára, bemutatva a magyar zenei szcéna legjavát a történelmi zsinagóga lenyűgöző környezetében.

A koncerten a zene három igazi nagymesterét, három hangszer összjátékát és egy kiemelkedően fantasztikus énekesnőt élvezhetünk. Az orgona méltóságteljes hangja, a hegedű bűvöletes érzékenysége és a cimbalom varázslatos csillogása egyesül Gigi érzéki és szenvedélyes hangjával, létrehozva egy igazán lenyűgöző zenei élményt. A művészek nem csupán a muzsika kincseit idézik fel, hanem saját mesterműveiket is bemutatják egyedi stílusukban és interpretációjukban, garantálva a közönség számára a katartikus pillanatokat. Az innovatív zenei megközelítések, a hagyományos és a kortárs stílusok ötvözése történelmi zenei élményt ígér a rajongóknak. Mindezt egy igazán különleges helyszínen, a budapesti Dohány utcai Zsinagógában, mely nem csupán gyönyörű, de rendkívül különleges történelmi és szakrális épület is.

A Zsidó Kulturális Fesztivál kiemelt célja, hogy a főváros kulturális turizmusának fontos tényezője legyen, jelentős szerepet játsszon a budapesti zsidónegyed új alapokra helyezett turisztikai kínálatában, és hozzájáruljon annak fellendítéséhez. A fesztivál az elmúlt években megérdemelten vált a főváros művészeti életének elismert és rangos eseményévé. A színes programkínálatban minden évben könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi- és gyermekprogramok szerepelnek hazai és nemzetközi fellépők.
A Zsidó Kulturális Fesztivál nemcsak egy rendezvénysorozat a sok közül, hanem a magyar és zsidó kultúra unikális ünnepe, amely lehetőséget ad a sokszínű, páratlanul gazdag magyar zsidó és zsidó magyar kultúra megismertetésére, népszerűsítésére.
A Zsidó Kulturális Fesztivál a különböző szellemi hatásokból táplálkozó, kivételesen gazdag magyar és egyetemes zsidó kultúra, valamint a szakrális terek iránt érdeklődőknek szól.
„A látogatónak a koncert során a zsidó hitéleti előírásokat be kell tartania. Az épületben férfiaknak kizárólag fedett fejjel, nőknek fedett vállal lehet belépni és benntartózkodni.”
A koncert szervezője a Green Stage Production iroda, melynek mottója: „A Földünk védelme, és ezért tudatos célunk, minden általunk megrendezésre kerülő koncert, előadás megvalósításához szükséges energiafelhasználások adataiból kiszámíthassuk az adott események Ökológiai lábnyomát, ezen számítások eredményeként pedig annyi fát ültessünk hazánkban, amely ezt a keletkezett öko lábnyomot ellensúlyozni képes.”

Lengyelország több, mint gondolnád

A Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége és a Lengyel Idegenforgalmi Szervezet közös kiállításán Lengyelország új, különleges, nem mindennapi arcát ismerhetik meg az érdeklődők. Krakkó, Zakopane és Wieliczka mindenki számára ismert és kedvelt lengyel úticélok, de egészen biztosan kevesen tudtak arról, hogy Kruszyniany és Bohoniki lengyel tatár falvak, és Zalipie, a festett falu egy igazi kis ékszerdoboz.

A Görbe Erdővel, a Koponya-kápolnával, vagy a 35 km hosszan a tengerbe nyúló Hel-félszigettel valószínűleg kevesen találkoztak ezidáig. A Varsói Egyetemi Könyvtár tetőkertje, Katowice szimbóluma, a pirosablakos, egykori munkásnegyed vagy a Wrocławi törpék története pedig biztosan megmozgatja majd a városkedvelők fantáziáját is. Remek válogatás, ha inspirálódni szeretnénk, vagy csak rácsodálkozni arra, hogy tőlünk nem messze, Lengyelországban mennyi csodálatosan izgalmas hely várja, hogy végre mi magyarok is felfedezzük.

A UNESCO világörökségi helyszíneket és Lengyelország Nemzeti Parkjait bemutató kiállítások után a cél az volt, hogy a kevésbé ismert helyekre is felhívják a figyelmet. A kiállítást Katarzyna Ratajczak-Sowa a nagykövetség politikai és gazdasági osztályának vezetője és Farkas Melinda, a Lengyel Idegenforgalmi Szervezet igazgatója közösen nyitották meg, a 23 kép augusztusig biztosan látható lesz a Városligeti fasor 16-ban.