A hónap gyógynövénye: a pitypang

A pongyola pitypang, más néven gyermekláncfű (Taraxacum officinale) évelő, tejnedves növény. Üde sárga virágát, kacúros levelét, „elfújható” termését mindenki felismeri. Számos gyógyhatása közül vízhajtó tulajdonsága igazolt, teakeverékek alkotója. Epehólyag- és májbántalmak, vérszegénység ellen, emésztés serkentésére, salaktalanításra ajánlott. Jelentős a C-vitamin és kálium tartalma. Az egész világon ismert gyógynövény, széles körben használják.
Leveleit virágzás előtt gyűjtsük, teának vékony rétegben, szellős helyen szárítsuk. Frissen szedett zsenge leveleit szalonnával, burgonyával, főtt tojással, olivaolajjal keverve különleges ételt kapunk. A nyugati országok áruházaiban a saláták között kapható a pitypanglevél. Fiatal virágából köhögéscsillapító szirup, a „pitypangméz” készíthető, gyökerét a fitoterápiában használják.
Bár a pitypang a városban, játszótereken, parkokban is felbukkan, mindig olyan helyről gyűjtsünk, ami távol van az autóutaktól, városi szennyeződésektől, kutyapiszoktól. Ráadásul a réten, erdőben élő populációknak magasabb a hatóanyagtartalma. Az ehető vadnövények minden kirándulóhelyen megtalálhatóak, csak le kell hajolnunk értük.