toptúra hírlevél 2024/11 – 2024. április 22.

Velence napijeggyel

Kísérleti jelleggel ideiglenesen öt eurós napijegyet kell fizetni annak, aki turistaként meg akarja nézni Olaszország egyik leglátogatottabb városát. Velencében április 25-től vezetik be, egyelőre kísérleti jelleggel az előre megvásárolható öt eurós belépőjegyet. Nemfizetés esetén a bírság 50 eurótól 300 euróig terjed.

A nem túl népszerű döntés részleteiről Luigi Brugnaro polgármester számolt be. Minden 14 évnél idősebb látogatónak előre kell foglalnia belépőjegyet egy többnyelvű regisztrációs oldalon, ha reggel fél kilenc és délután négy óra között lép be. A nap többi órájában ingyenes lesz a belépés. A polgármester maga is fizet. „Én sem Velencében lakom, és ha nem munka miatt megyek, hanem a feleségemmel, gyerekeimmel sétálni akarok egyet Velencében, akkor nekem is fizetnem kell majd, és előre” – mondta.

Belépőkapuk nem lesznek, de nemfizetés esetén a bírság 50 eurótól 300 euróig terjed. A regisztrációt és a díj befizetését a városi rendőrség és más ellenőrök végzik majd.
Miért van erre szükség? Nem vezetnek be létszámkorlátot, akárhányan beléphetnek Velencébe, de a jegyrendszer bevezetésével vissza akarják szorítani a látogatók számát. „Védjük Velencét, és élhetőbbé akarjuk tenni. Nem akarjuk lezárni a várost, és lehetővé tesszük a belépők előre foglalását. Talán ezzel sikerül elkerülnünk, hogy egyszerre több száz olasz vagy kínai csoport érkezzen” – fejtette ki Brugnaro. Elismerte, hogy a belépőjegy bevezetése népszerűtlen lépésnek számít. 

Káli gyalogos-, és kerékpáros teljesítménytúrák

A Káli-túrák az elmúlt években országosan ismertté, kedveltté váltak. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a túra szerelmeseinek közel fele már nem először járt errefelé! A teljesítménytúra az idén immár 24. alkalommal, április 27-én, szombaton kerül megrendezésre a festői szépségű Káli-medencében, ahol kilenc különböző gyalogos-, és kerékpáros távon lehet indulni, kalandozni a vulkáni kúpok, kőtengerek, források vidékén.

Rajt: Ábrahámhegy, Vasútállomáson reggel 7-10 óra ill. a Salföldi Majornál 8.30-9.30 óra között.
Gyalogos távok: 6 km, 10 km, 15 km, 20 km, 30 km, 60 km.
Kerékpáros távok: 40 km, 50 km, 80 km.
A teljesítménytúrák ellenőrző pontjain enni-, és innivalót kínálunk a résztvevőknek. A túrát sikerrel teljesítők emléklapot és kitűzőt kapnak.

Sok éve a teljesítménytúrák talán legnépszerűbb ellenőrző ill. frissítő pontja rendezvényünk névadójának Székely Károlynak a birtoka, ahol hegedűszó és ének mellett megpihenve egy borkóstolón is részt vehetnek a túrázók, miközben éhségüket is csillapíthatják egy-egy finom szendviccsel. A megszokott fergeteges hangulat, csodálatos környezet és barátságos szervező csapat vár minden kedves túrázót. Bővebb információ és nevezés: Kőtenger Természetjáró Egyesület, https://kotenger.hu/

Fedezze fel Pozsonyt és Kassát májusban!

A május tökéletes időszak arra, hogy meglátogassa Szlovákia két legnagyobb városát. Pozsonyban szabadtéri fesztivál lesz, és helyi művészek nyitják meg stúdióikat a nyilvánosság előtt. Kassán csodálatos ünnepségekkel emlékeznek meg egy fontos eseményről – a címer odaítéléséről a városnak, és a javítások után újra felavatják az egyedülálló éneklő szökőkutat.

Szlovákia fővárosában kötelező megálló a Pozsonyi vár, mely csodálatos kilátást nyújt a környékre, ahol gyalogos túrákat is tehetnek. Felmászhatnak a koronatoronyba és megpihenhetnek a barokk kertben. Pozsony romantikus utcákkal is rendelkezik, ahol a turisták felfedezhetik autentikus arcát. Májusban több eredeti rendezvény is várja a látogatókat: az Open Studios Day és Bratislava Majáles. A Nyitott Stúdiók Napjára május 1-jén kerül sor a Nová Cvernovka Kulturális és Kreatív Központban. A művészközösség 140 stúdiót bocsát a látogatók rendelkezésére, és a rendezvényt gyermekszínházak, kiállítások, workshopok és koncertek is gazdagítják. Nová Cvernovka népszerű hely, ahová az emberek kultúráért, oktatásért vagy csak azért utaznak, hogy kellemes környezetben töltsék el szabadidejüket. A Nyitott Stúdiók Napja remek alkalom arra, hogy megismerjük a központot és közösségét.
A zene szerelmesei biztosan élvezni fogják a Pozsonyi Majálest, amit május 3-án és 4-én tartanak. Ez a több műfajú szabadtéri fesztivál Szlovákia fővárosában, közvetlenül a Duna mellett kerül megrendezésre. Ez a minőségi zene és a kivételes hely kombinációja, amelyek együttesen garantálják az egyedülálló élményt. A rendezvényre a belépés ingyenes.

Kassa ünnepel, a szökőkút újra énekel! Májusban érdemes elmenni a kelet-szlovákiai fővárosba is. Kassa főutcája a város történelmi és társadalmi ütőere. Látogatók ezrei szerettek már bele ékszerébe, a gótikus Szent Erzsébet-székesegyházba. A székesegyháztól mindössze néhány méterre található egy egyedülálló éneklő szökőkút. Repertoárjában több mint 200 dal van, amelyek ritmusára 750 fúvókából fröccsen a víz. Május 4-én, csaknem egy éves újjáépítés után a város felavatja. Az ikonikus szökőkút még látványosabb lesz az új világítással, valamint a Kassai Nemzeti Színház előadásait rendszeresen vetítik majd a vízfüggönyre. Ha úgy dönt, hogy ezeket a napokat Kassán tölti, egyszerre különböző kulturális és társadalmi eseményeket fog tapasztalni. Ezekben a napokban ünneplik Kassa város napjának 30. évfordulóját, amelyre a város címerének 1369-es adományozása alkalmából kerül sor. A látogatók élvezhetik a szlovák folklórt és a modern zenei koncerteket, ráadásul történelmi autók érkeznek a városba, kézműves piacok lesznek a téren, és a Kassai Gyermekvasút és a Kassai Állatkert nyitja meg az új szezont. A pozsonyi és kassai napok eltöltésére vonatkozó tippeket a SLOVAKIA TRAVEL, a turizmust támogató és népszerűsítő nemzeti szervezet biztosítja. Bővebb információk: https://slovakia.travel/hu