Fejlesztések a Bányászati Skanzenben

Újjászületett múzeumi élmény, interaktív utazás a bányászat világába: 29 millió forintos beruházás keretében megújult a tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen. Az április elején újra megnyílt kiállítás digitális innovációkkal, köztük egy virtuális kas és interaktív információs kioszkokkal gazdagodott, így új dimenziót nyitva a tatabányai bányászat történetének bemutatásában.
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen bejelentette legújabb fejlesztéseit, amelyek a múzeumi élményt a digitális korba repítik. A 29 millió forintos beruházás, melyet a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program Ideiglenes Kollégiumának támogatásával valósult meg, a skanzen állandó kiállításának részleges megújítását és a látogatói élmény jelentős fokozását célozza.
„A projekt keretében egy új kiállítási egység, a térképtár jött létre, mely a múzeum bányatérkép-gyűjteményét hozza közelebb a látogatókhoz, mind hagyományos, mind digitális formában. A kiállítás továbbá egy virtuális kas bevezetésével bővült, ami az egykori bányaleszállás élményét kínálja. Az információs kioszkokban szöveges, filmes és hangzóanyagok kerülnek elhelyezésre a bányaszállítás, a fejtés, a tatabányai bányászat története és a selmeci hagyományok témakörében” – mondta Kiss Vendel, a Tatabányai Múzeum igazgatóhelyettese.
A múzeum további tervei között szerepel egy „Top plusz pályázat” keretében megvalósuló műszaki felújítás és egy új fogadóépület kialakítása. A fogadóépületben tervek szerint egy virtuális skanzenbemutató, valamint egy új kiállítás is helyet kap, mely a tatabányai bányászat történetét fogja bemutatni a kezdetektől egészen a bezárásig.
„A mostani fejlesztésekkel nem csupán a múltat idézzük meg, hanem a jövőbe is tekintünk. Célunk, hogy a skanzen a technológiai újításokkal még inkább vonzó célponttá váljon a különböző korosztályok számára” – tette hozzá Kiss Vendel.