Gyógynövények nyomában Hűvösvölgyben

A három évtizedes múltú Galagonya túrára minden hónap harmadik vasárnapján várják az érdeklődőket. A Széll Kálmán téren 9 órakor, „Az Óra” közelében gyülekeznek, és városi közlekedéssel jutnak ki az erdőbe. A túrát a gyógyfüvesség hazai apostola, az „örökifjú természetgyógyász” Gillich István (86), nyugalmazott agrármérnök vezeti, aki a legendás belgyógyász, Oláh Andor (+1994) úttörő tudományos munkásságának továbbvivője; családjában pedig a negyedik korosztály, aki gyógyászattal foglalkozik. A kirándulás néhány kilométer, kis szintkülönbséggel és beszélgetős pihenőkkel – ahol személyes szaktanácsadásra is van lehetőség -, tehát érvényes rá a régi hívószó is: „Idősebbek [avagy erőtlenebbek] IS elkezdhetik!”. Annál is inkább, mert a túrák során néhány könnyebb légző- és nyújtó jóga-gyakorlatban is részt lehet venni.
A túravezetés díja 700,- Ft, nyugdíjasoknak, munkakeresőknek, tanulóknak 500,- Ft, mely összeg az Oláh Andor alapította Magyar Természetgyógyászok Tudományos Egyesületét támogatja.
Az április 21-re várható útvonal – ami mindig más: függvénye az időjárásnak és a növényzetnek is – a Hűvösvölgy végállomásoktól a Fazekas-hegy oldalában a Nagyrétre sétálnak át, ami kb. 1 km. A rét szélén található a már eltávozott természetgyógyászok emlékfája, amit szintén felkeresnek. Gillich Apót – mely becenév arra is utal, hogy a magyar gyógyfüvesség egyik utolsó apostoli alakjáról van szó – arról is lehet majd kérdezni, hogy tanít-e újra fitoterápiát élőben idén ősszel?
Időpont: 2024. április 21. vasárnap 9.00, találkozó a Széll Kálmán téren, az óra közelében.
A túrán kapható lesz Gillich István tavaly megjelent Apiterápia című könyve. A könyvről egy korábbi cikkünkben olvashatnak: Apiterápia – A méhtermékek gyógyhatása