A szlovák síterepek készen állnak a síszezonra

A Szlovák Intézetben tartotta meg a 2022–2023-as téli síszezont beharangozó hagyományos tájékoztatóját a budapesti Szlovák Turisztikai Hivatal. Sona Jelínková bevezetőjében leszögezte, hogy Szlovákia síterepei nyitva lesznek a téli szezonban. Az eddig ismert szolgáltatások mellé – a nyári beruházások eredményeként –, a Magyarországról érkezőket újdonságokkal is várják.

A szezonnyitón a Tátra, Donovaly és Selmecbánya turisztikai szakemberei mutatták be a sírégiójuk aktuális kínálatát. Lukáš Brodanský, a Magas- és Alacsony-Tátra értékesítési igazgatója elmondta, hogy az energiaválság ellenére készen állnak. Azaz elegendő villamosenergia, a hóágyúzáshoz szükséges víz és emberi erőforrás várja, hogy – a tervek szerint december 7-én – kezdetét vegye az idei téli szezon.
Az alacsony-tátrai Jasná–Chopok legfontosabb újdonsága a Biela Púť-ról Priehyba felé vezető új, kabinos felvonó, amely 11 perc alatt „repíti fel” a síelőket a pályarendszer legmagasabb pontjára. A 17 millió eurós beruházásnak köszönhetően az új drótkötélpálya és a 25 kabin jelentős kapacitásnöveléssel felgyorsítja a feljutást a síterepen.
Jasná látogatói a lanovkán túl további újdonságokra számíthatnak: az idén a parkolási lehetőséget 80 férőhellyel bővítették. A Zadné Dereše síterepen felújították a legendás síliftet, karácsony után pedig 30%-al több sípálya hóágyúzására lesz mód.

November közepén kezdődik a napijegyek és síbérletek előértékesítése a 2022–2023-as síszezonra. A Tátra legjobb síterepeinek üzemeltetői ettől az évtől dinamikus árazással dolgoznak, ami szerint a bérletek és napijegyek árai a forgalomtól függően változhatnak.
A bérleteket Gopass kártyával online, elővételben lehet megvásárolni. Minél korábban veszi meg a vendég a bérletet, annál jelentősebb kedvezményben részesül. A Gopass alkalmazás további újdonsága lesz a vásárlási lehetőségen túl, hogy utazási tippeket, útmutatókat, interaktív térképeket és egyéb friss információkat szolgáltat.
A téli szezonra a Tatry Mountain Resorts (TMR) szállodahálózata is újdonsággal készül: minden vendég, aki a TMR Hotels valamelyik egységében foglal szállást, automatikusan ingyenes síbérletet vagy felvonójegyet kap, illetve az egy napnál hosszabb síbérletekkel a régió aquaparkjaiba is szabad lesz a belépés.
Lukáš Brodanský a közelgő szezon eseményeire is felhívta a figyelmet: hamarosan megnyílik a Jégdóm az Ótátrafüredhez tartozó Tarajkán, de lesz karácsonyi vásár, újévi parti, illetve a TMR munkatársai sok egyéb rendezvénnyel és szórakoztató programmal készülnek.

A Budapesttől mindössze 200 kilométerre fekvő Donovaly is felkészült a december első-második hetében esedékes szezonnyitóra. E hó közepén indul a bérletek értékesítése. Idén is elérhető lesz a tavaly bevezetett „Végtelen szezonbérlet”, amely nemcsak télen, hanem egész évben felhasználható. A Donovalyba délután érkező vendégeknek jó hír, hogy több kivilágított pályán este 8-ig lehet síelni, és két vadonatúj pálya menti síbár is várja a vendégeket.
A síoktatásra is nagy hangsúlyt helyeznek: itt épült meg Közép-Európa egyik legnagyobb Fun Parkja, ahol a gyerekek biztonságosan sajátíthatják el a síelés alapjait. Extra szolgáltatás a Fresh Track, az első síelés élménye a frissen karbantartott pályán, a szűz hóban, amihez a meleg reggeli és a lenyűgöző panoráma is hozzátartozik. Donovalyn a síalpinizmus is egyre népszerűbb, három kijelölt útvonal várja azokat, akik síléccel szeretnének túrázni, a sífutók pedig 25 kilométernyi sífutópályát használhatnak. Új attrakció a szánkóaréna, de működni fog a jégpálya, a vállalkozó szelleműek pedig a téli siklóernyőzést is kipróbálhatják.
Budapesttől bő kétórányi autózással érhetjük el Szlovákia egyik legdélebbi síközpontját, a Selmecbánya közeli Salamandra Ski Centrumot. Miroslav Dobrota, a Salamandra Resort & Hotel marketingmenedzsere elmondta, hogy a Budapesttől 150 kilométerre fekvő síközpontban december 1-jén indul a szezon. Négyüléses, lehajtható plexis Doppelmayr sílift szállítja az utasokat az 1450 méter hosszú és 60 méter széles sípálya tetejére, amely carvingolásra is kiválóan alkalmas. A lankás pályákat elsősorban családoknak ajánlják. A gyermekeket síiskola, gyermeklift és gyermekmegőrző is várja. A vendégeket emellett snowtubing, több sífutópálya, korcsolyapálya, síkölcsönző, síszerviz és panorámás étterem is várja.

Fehér Gyula a legnagyobb létszámú magyar amatőr gyermek síverseny, az Országos Amatőr Gyermek Síbajnokság főszervezője tájékoztatta a meghívottakat, hogy az utóbbi években a magyar síversenyek szervezői is előszeretettel választják helyszínül Szlovákiát.

Két év kihagyás után, 2023. február 11-én rendezik meg a 31. versenyüket, immár tizedik alkalommal Donovalyban. Ettől az évtől a rendezvény együttműködő partnere a – Dr. Fürstner József vezette – Magyar Sí Szövetség is.
Az 500 ezer magyar síelőt – profikat és amatőröket – képviselő szervezet kész szorosabbra fűzni a kapcsolatait Szlovákiával. A magyar síversenyeket szeretnék Ausztriából – az immár azonos színvonalat kínáló – közelebbi és kedvezőbb elérhetőségű szlovák hegyek felé terelni.