toptúra hírlevél 2022/24 – 2022. november 14.

Verkli múzeum Gyenesdiáson

Ismét egy csodálatra méltó különlegességgel bővült a Gyenesdiáson látogatható attrakciók száma. Ezúttal egy magánberuházás jóvoltából valósult meg egy igazi kuriózum, a Surbi’s Verkli Múzeum, mely november 8-án, ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit. A verkli térségünkben 2013 óta újra reneszánszát éli.

Irina és Hansjörg Surber 2009-ben költöztek Magyarországra. A svájci házaspár kezdetben a Balaton kulturális fővárosában, Keszthelyen a Jókai utcában nyitott múzeumában fogadta az érdeklődő vendégeket szerte a világból. Nevükhöz fűződik a jövőre 10. évfordulóját ünneplő nagy sikerű, keszthelyi Nemzetközi Verkli Fesztivál.

Gyenesdiásra költözésük után új lehetőség adódott számukra egy saját, nagyobb befogadó képességű épület megépítésével. A klasszikus szépségű Surbi’s Múzeumban több száz, a világ számos különböző pontjáról származó verkli, régi magyar nevén kintorna vagy sípláda, illetve gramofon készülék kapott méltó helyet, elrepítve látogatóit a XIX. és XX. század békebeli, nagypolgári hangulatába és korabeli szórakoztató zenegép iparágába. Megcsodálhatunk itt Neumann és egyéb neves kintornákat, hatalmas tánczene gépeket, berlini relikviákat, régi budapesti bordélyból származó zenegépet, illetve számtalan apró zenélő dobozt, ládát, sőt még muzsikáló kalitkát is.

A múzeumot kizárólag előzetes bejelentkezés alapján, legfeljebb 10 fős csoportokban lehet megtekinteni. A privát gyűjtemény megtekintése ingyenes. Minden érdeklődőt szeretettel vár a Surber házaspár.
Bejelentkezés és további információ: 8315 Gyenesdiás, Gödörházy utca 35. Telefonszám: +36 30 602 6868

Repcealapú biodízellel járnak a FlixBus buszai

A FlixBus Brest és Grenoble között indította el Európa leghosszabb olyan kereskedelmi buszjáratát, amely 100 százalékban francia biodízellel üzemel. A FlixBus és anyavállalata, a Flix SE elkötelezett az iránt, hogy az utazást a legfenntarthatóbbá tegye. Ennek a törekvésnek az egyik eleme az alternatív meghajtású járművek bevezetése. A Flix több partnerrel is együttműködik az új technológiák felkutatása és tesztelése érdekében.

A két Volvo Bus 9700 emeletes távolságibusz a francia Saipol (Avril Group) által gyártott, 100 százalékban francia repcemagból készült Oleo100 biodízellel üzemel. Az Oleo100 közel 70 százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást és akár 80 százalékkal a finomrészecske-kibocsátást.

A Volvo Buses és a FlixBus együttműködési megállapodást jelentett be a fenntartható közlekedés fejlesztésének világszintű megkönnyítése érdekében.

Aranyaső Olaszországban

Ifj. Richter József és csapata ismét cirkusztörténelmet írt, meghódította Olaszországot, és első magyarként elhozta lovasakrobata számával az arany díjat az olaszországi Latinában rendezett 23. Nemzetközi Cirkuszfesztiválról.
A Nemzetközi Cirkuszfesztiválon ifj. Richter József és a Magyar Nemzeti Cirkusz csapata két produkcióval indult. A szabadidomítású lovakat maga a cirkuszigazgató vezette fel. A lovasakrobata számmal pedig ismét cirkusztörténelmet írtak, hisz senki nem mutatott még be olyan attrakciót, melyben egy lovon három ember áll egymás nyakában. Ebben a produkcióban a fesztivál legfiatalabb artistája, a nyolcéves Dominik is részt vett, a lovakat pedig a Kossuth díjjal kitüntetett id. Richter József irányította. 

A megmérettetésen a csapat hiba nélkül teljesített, a műsorszámok végén a közönség minden alkalommal állva tapsolt. Mindkét produkció bekerült a fesztivált záró gálaműsorba, és a kimondottan erős nemzetközi mezőny ellenére az eredményhirdetés hozta a papírformát: ifj. Richter József és csapata meghódította Olaszországot, és a fesztivál történetében először magyar artistaként elhozta a méltón nekik ítélt arany díjat. A lovak felvezetéséért különdíjat kapott id. Richter József, aki a produkció közben annyira megfiatalodott, hogy még táncra is perdült. Ezen kívül munkásságát egy életműdíjjal is jutalmazták. 

„Ez a cirkuszfesztivál több szempontból különleges volt számomra. Nem azért vettünk részt rajta, mert szükségünk volt újabb megmérettetésre vagy eredményekre. Szereplésünket egyfajta jutalomjátékként éltem meg. Ismét olyan tudtunk mutatni, amit más nem, lovasakrobata számunkban csapatunk legfiatalabb tagja a nyolcéves Dominik három ember magasságban állt vállon egy ló hátán. Csodálatos érzés volt édesapámmal id. Richter Józseffel együtt fellépni, aki hatalmas elismerésben részesült, különdíjakat kapott.” – mesélte ifj. Richter József.