A világ legjobb mézbora

A szlovákok nyerték el a világ legjobb mézbora díjat: a Nagyszombat melletti Dolná Krupá-i Mead farm sikerrel szerepelt a rangos Apimondia méhészeti világversenyen, melyet szeptember 4–8. között rendeztek meg Dél-Amerikában, Santiago de Chilében. Az Apimondia Méhészeti Szakértői Kongresszus kétévente kerül megrendezésre mindig más világvárosban. A 48. alkalom része volt a méz és a mézbor világversenye. A szlovák mézborgyártó Apimed nyerte el a 2023-as év legjobb mézbor termelője címet, olyan méhészeti hatalmakkal versenyezve, mint az USA, Kína vagy Argentína. A „világ legjobbja” címet a Barrique mézük kapta.

„Sikert elérni egy ilyen nagy globális versenyben, ahol oly sok szakember elkötelezett ennek a természetes mesterségnek, valami egyedülálló. Barrique mézborunknak eredeti az arany színe, a konyak finom aromája miatt, amely a túlérett sárga körte aromájába kerül. Az íze testes, lédús, finom vanília és csokoládé jelenik meg az utóízben egy barrique hordó után, ahol ez a méhsör egy évig érlelődik” – mondta Peter Kudlác, az Apimed mézbor és méhészet tulajdonosa.

A szlovák mézbor két évig megtartja a világ legjobb mézbora címet. Nem ez az első díja az Apimed Meadnek. A méheket rendszeresen értékelik a rangos világversenyeken. Barrique mead 2015-ben Dél-Koreában is elnyerte a világ legjobb mézbor címét az Apimondia versenyen.

A családi mézbor ipar 1998 óta termel mézet és mézbort. Dolná Krupá-ban, a méhészet közvetlen közelében építettek egy Medolandia kalandterületet. Itt a túra során a látogatók megismerkednek a hely történetével és jelentőségével, a méztermékekkel és a mézborral. Ide tartozik a M. H. Choteková Rosariuma 2500 ültetett rózsával, és szomszédos – jelenleg rekonstruált – klasszicista udvarházzal és parkkal.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a szakértők ismét a nagyszombati mézbort választották a világ legjobbjának. A Dolná Krupá faluba látogatók közvetlenül a méhészet mellett kóstolhatják meg. Ugyanakkor pihenhetnek és a rózsák szépségét csodálva, a kastélyt és a történelmi parkot is élvezhetik” – teszi hozzá Alexander Prostinák, a Nagyszombati Regionális Turisztikai Szervezet igazgatója.