toptúra hírlevél 2023/21 – 2023. október 9.

Látványcsúszdát szereltek a bécsi Duna-toronyra

Különleges attrakcióval gazdagodott az osztrák főváros egyik jelképe, a Duna-torony: Európa legmagasabb csúszdáját tudhatja a magáénak. Az átlátszó, kivilágított műalkotás a híres német művész, Carsten Höller munkája, és legalább három évig a tornyon marad. Az adrenalin-függők a torony külsején, 165 méteres magasságból csúszdázhatnak egy szinttel lejjebb.

Látványos helikopteres akciónak lehettek szemtanúi október 3-án az osztrák főváros lakói: ekkor emelték ugyanis a helyére a bécsi Duna-torony legújabb attrakcióját, egy átlátszó csúszdát. Ezzel a torony északi oldalán, 165 méteres magasságból lehet lecsúszni a 15 méterrel lejjebb lévő kilátóteraszra. A torony üzemeltetői szerint a német művész, Carsten Höller alkotása Európa legmagasabb csúszdája. Az új attrakciót november közepétől lehet kipróbálni és legalább három évig a helyén marad.

Hermann Krammer, a Duna-torony ügyvezető igazgatója a projekt kapcsán elmondta, hogy nem volt könnyű megfelelni az összes feltételnek. Egyrészt, mert a Duna-torony 2001 óta műemlékvédelem alatt áll, másrészt pedig, mivel a legmagasabb szintű építészeti és biztonsági előírások vonatkoznak rá. Amíg be nem fejeződik a csúszda szerelése – 2023. október 17-ig – a Torony zárva tart.
Krammer azt is elmondta, hogy jól haladnak a panoráma-kávézó forgatómechanizmusának javítási munkái is, amely csaknem hatvan év után szorult műszaki felújításra. A tervek szerint a kávézó még idén újra elkezdhet forogni, hogy páratlan kilátást nyújtson az osztrák fővárosra. Az 1964-es megnyitása óta 23 millió ember járt a Duna-toronyban, az elmúlt időszakban évente 420 ezren keresték fel Bécsnek ezt a híres jelképét. A látogatók 50 százaléka külföldről érkezett.

Közösségi közlekedésre buzdít a Westend

Új eszközökkel bővítette mobilitási parkját a Budapest szívében található Westend. A bevásárlóközpont ezzel szeretne még több alternatív lehetőséget biztosítani közönségének. Továbbra is arra bátorítják látogatóikat, érkezzenek a közösségi közlekedés valamelyik kényelmes és fenntartható eszközével, melyhez számos járműmegosztó forma elérhető a helyszínen, de a saját rollereknek, kerékpároknak és elektromos autóknak is egyre több parkolóhely áll rendelkezésre.

Magyarország 2021-ben lépte át a 4 millió forgalomban lévő gépjárműállományt, ebből tavaly közel 1,5 millió fordult meg a Westendben. A piaci trendek azt mutatják, hogy bár az arányuk továbbra is alacsony, a környezettudatos megoldások évről-évre egyre nagyobb teret nyernek. A globális mikromobilitási piacon (rollerek, közösségi megosztásban használt közlekedési eszközök, kerékpár) a 2020-as adatokhoz képest a következő évtizedben megközelítőleg ötszörös növekedés várható, ami részben a fiatalabb generációk nyitottságának és gondolkodásmódjának köszönhető.
A fenntarthatóság és a társadalmi felelősségvállalás a Westendet is üzemeltető Gránit Pólus csoport működésének fontos eleme, már a kezdetek óta kiemelten kezeli a környezettel és a természetvédelemmel kapcsolatos kérdéseket. Ez irányú törekvéseinek köszönhetően az elmúlt négy év során a cégcsoport 28%-os energiafogyasztási csökkenést és 30%-os kibocsátási csökkenést ért el. A hazai bevásárlóközpontok körében a Westend mindig is úttörőnek számított. Jó példa erre az elektromos autók töltése, melynek biztosításával mindig meghaladják a jogszabályi kötelezettségük szerint előírt számokat. 2014-ben 5 db e-töltőt telepítettek, 2018-ra ez a szám 18 egységre növekedett, jelenleg pedig már 40 db e-töltővel várják a látogatókat.

A 40 darab e-töltőn felül igazi különlegességnek számít a Ferdinánd téren és környékén kialakított, átgondolt tervezésű mikromobilitási zóna, mely a fővárosi vonalakra is rácsatlakozik. A téren helyet kapott összesen 32 darab roller- és kerékpártároló, illetve 6 robogó megállási pont, jól látható felfestéssel jelölve, melyek közül jónéhány kifejezetten a bevásárlóközponthoz érkező ételfutárok megállását segíti. Rendelkezésre áll három egyedi tervezésű bringás pad, egy kulacstöltő- és egy kerékpárjavító állomás – utóbbi a tetőkerti parkolóban is elérhető. A meglévő 8 férőhelyes zöld parkoló mellé pedig a Ferdinánd híd alatt kialakítottak egy új közösségi autómegosztó parkolót, ahol összesen 24 autót lehet elhelyezni.

A legkedveltebb úticélok Németországban

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) weboldalán különösen nagy népszerűségnek örvendenek az élménydús szabadidős aktivitások az egész családnak, illetve a lüktető nagyvárosok kínálatai: ez az eredménye a legfrissebb szavazásnak, amelyet a DZT rendezett „A top 100 legkedveltebb úti cél Németországban” címmel.

Kereken 25 ezer felhasználó több mint 20 országból használta ki 2022. szeptembere és 2023. júniusa között azt a lehetőséget, hogy a www.germany.travel weboldalon megnevezze a számára legkedveltebb és leginkább ajánlható turisztikai úticélt. Az aktuális top 100-as lista online már elérhető a www.germany.travel/top100 linken. A legtöbb nevezést ebben az évben az Europa-Park Rust szabadidőpark kapta. Az előző év győztese, a Miniatur Wunderland Hamburg idén a második helyre csúszott, míg a dobogó harmadik helyére most a Brühlben található Phantasialand került.

A további helyezettek: Rothenburg ob der Tauber, a Nürburgring, a Neuschwanstein-kastély, a főváros Berlin, a Schwarzwald Nemzeti Park, Hamburg és az Erding-termálfürdő.
A weboldal látogatói immár 2012 óta nevezhetik meg ezen akció keretein belül  a szerintük különösen kiemelkedő turisztikai desztinációkat.