A Zöld Sportok Clubja sajátos teljesítménytúrái

A miskolci székhelyű Zöld Sportok Clubja megalakulásakor, 1993-ban a természetben való élvezetes, egészségvédő testedzés népszerűsítését jelölte meg legfontosabb céljaként. Ehhez konkrét lehetőségeket kínálva azóta is évente mintegy tucatnyi teljesítménytúrát szervez a Bükkben.
Ezek azonban némileg eltérnek a megszokottól, kicsit nagyobb önállóságot és tájékozódni tudást igényelnek. Az indulók a rajtban nem szöveges leírást, hanem térképet kapnak az útvonalról. Persze nem ördöngösség így sem végigkövetni ezt, mert jelzett turistautakon vezet, s a Bükkben a jelzésfestők színvonalas munkájának köszönhetően kitűnő állapotúak a jelzések.
A térképre bejelölt és a feladatlapon megnevezett ellenőrző pontokon azonban nincs sem személyzet, sem semmiféle jelzés! Az ellenőrzés módja: a feladatlapon feltett kérdésekre beírni a helyes választ. Az azonban csak a helyszínen derülhet ki. Mert ha valaki akár naponta is jár arrafelé, miért tudná pl. hogy hány db faléc alkotja a feszület kerítését? Ilyen és ehhez hasonlókon kívül akadnak beugrató kérdések is, amelyekre nem is lehet jó feleletet adni. Ha valaki mégis beírja – biztosan nem járt arra aznap.

Fotó: Zöld Sportok Clubja

A távok hossza túránként általában 10-15-20-25 km. A túl hosszúakat nem favorizáljuk, mert azok szerintünk már nem az egészséget szolgálják. A szintidőt a szintkülönbségeket is bekalkulálva – mert itt aztán vannak hegyek! – úgy állapítjuk meg, hogy mindegyik táv kényelmes túratempóban is teljesíthető legyen. Aki pedig a szintidő felénél gyorsabban ér célba, az a FUTVA TÚRÁZÓ TURISTA címre és kitűzőre is jogosult. De valamennyi sikeres teljesítő megkapja a túra kitűzőjét és színes emléklapját.
Ízelítőül néhány név hagyományos teljesítménytúráink közül: A Pele-lak lakója, Nagy Lajos királyunk erdejében, Bükki Huták, Ravasz Róka (éjszakai!), Piros Bükki Fővonal, Szellemes Szép Lélek.
Következő eseményeink:
Téli Bükk Teljesítménytúra, 2021. december 11. szombat,
Fagyott Tavak Kreatív Teljesítménytúra, 2021. december 12. vasárnap.

Aktuális teljesítménytúráinkról a http://zoldsc.mozello.hu/ honlapon tájékozódhatnak. Valamennyi túránk útvonalai, a fentebb meg nem nevezettek is, varázslatos, gyönyörű tájakon vezetnek. Aki nem hiszi, jöjjön, győződjön meg róla!