Tobozszüret a Follyban advent harmadik hétvégéjén

A Balaton édenkertjének nevezett Folly Arborétum idén is megrendezi az immár hagyománnyá vált éves tobozszüretét. Ezúttal advent harmadik hétvégéjén, 2021. december 11-én vezetett túrák során fogják leszedni az öthektáros arborétum szüretelésre váró tobozait, egyes, több mint tízméteres fák esetében speciális eszközökkel, alpintechnikával.
A tobozok szüretelése minden évben egyedülálló élmény a Follyban, hiszen az arborétum fenyői előfordul, hogy több mint tízméteres magasságokba nyúlnak, ezért bizonyos esetekben csak speciális eszközökkel, alpintechnikával szüretelhetők le. A Folly kertészei vezetett arborétumi túrán mesélnek majd a kert és fáinak történetéről, és a séták során a tobozok érettségétől függően atlasz- és himalájai cédrus, valamint az óriástobozú fenyő tobozai kerülnek leszüretelésre.
A tobozokat kizárólag magfogás céljából gyűjtik be, nem vihetők el, de a szüret napján a Folly ajándéktobozokkal kedveskedik a látogatóknak, akik erdei fenyő, feketefenyő, himalájai selyemfenyő, mexikói selyemfenyő és ciprus tobozok közül választhatnak majd.

Fotó: Folly Arborétum

Program – 2021.12.11. szombat (rossz idő esetén pótnap: 12.18. szombat)
*    11:00 óra: 1. vezetett túra és tobozszüret
*    14:00 óra: 2. vezetett túra és tobozszüret
A túrát vezetik: Imre Zsuzsanna pedagógus, az arborétum kertésze és Szegedy Barnabás biológus, az arborétum kertésze. Gyülekező a Nádasház előtt a túrák kezdési időpontjában. Az érdeklődőket egy külön erre a napra összeállított speciális belépőjeggyel várják, amely a felnőtt belépő mellett tartalmaz egy három fogásos menüt a Folly éttermében, valamint egy saját nevelésű ciprus magoncot is. 
A badacsonyörsi Folly Arborétum első örökzöldjeit Dr. Folly Gyula pécsi orvos telepítette 1156 évvel ezelőtt. A hely extra klimatikus adottságainak köszönhetően a messzi földről érkezett ritka növények is gyökeret vertek, ezért az arborétum gondozását a család újabb generációi vitték tovább. Az induláskor alig fél hektárnyi területből ma már öthektáros arborétum lett, ahol több mint 400 tűlevelű és 200 lombos fa- és cserjeféle virul. A Folly család négy generációjának elkötelezett munkája és kitartása a Balaton édenkertjévé varázsolta a helyet. Az itt található négy világtáj növényei, a különleges cédrusok, ciprusok és borókák egész évben várják a látogatókat. Mi több, az érdeklődők a helyszínen Folly teákat, szörpöket, süteményeket és borokat is kóstolhatnak, az étteremben pedig szezonális étlappal, badacsonyi ínyencségekkel és gasztroprogramokkal várják a vendégeket. Az arborétumról és a tobozszüretről a https://www.folly.hu honlapon tájékozódhatnak.