Árpád-kori templomrom újult meg Tökön

Október 14-én Tökön átadták a település határában megújult Árpád-kori templomromot. A műemlék újjáépítése a Market Építő Zrt. társadalmi felelősségvállalásával valósult meg, a magyar építőipari cég által életre hívott ROM vándorprogram első állomásaként, amely a magyar építészeti örökség felfedezését, megóvását és népszerűsítését célozza meg – olvasható a magyarepitok.hu oldalon.

A projektben a környéken összegyűjtött eredeti kövek felhasználásával erősítették meg a középkori falakat, rendezték a templomrom környezetét és megteremtették annak két irányú megközelíthetőségét.
Az 50 millió forintos költséggel helyreállított különleges atmoszférájú szakrális emlékhely mostantól a nagyközönség előtt is nyitva áll, és várja látogatóit a hazai, illetve nemzetközi túra- és zarándokmozgalmak megújult célállomásaként – derült ki a ROM Vándorprogram közleményéből.

A ROM Vándor program célja a romok felkutatásával, szakszerű helyreállításával, valamint a romemlékek környezetének megújításával valósul meg. A hosszú távra tervezett program több mint száz romemlék feltérképezésével és mintegy 50 bejárásával kezdődött, amelyek után 12 műemlék lett előzetesen kijelölve.