toptúra hírlevél 2022/23. – 2022. október 31.

Újabb kerékpáros központot adtak át

Új kerékpáros központot adtak át Balatonföldváron, amely európai szintű szolgáltatásokkal várja a déli partot és a somogyi tájakat bringával felfedezni kívánó turistákat. A BalatonBike365 Port névre keresztelt centrum átadóünnepségén Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ), egyben a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnöke kiemelte: a helyi önkormányzat és a szövetség összefogásának eredményeként létrejött központban olyan szolgáltatásokat vehetnek igénybe a bringások, vagy a kerékpározásra rávehető aktív turisták, amelyeket máshol nem, vagy nem ilyen színvonalon.   

Holovits Huba, Balatonföldvár polgármestere emlékeztetett arra, hogy a településen 2011-től építenek bringautakat, és a déli parton azért eshetett a választás Földvárra, mert itt adottak a feltételek a központ megvalósításához.
A 100 négyzetméteres, 40 milliós beruházásból a Nyugati Standnál megnyílt kerékpáros portnál a klasszikus bicikliken kívül elektromos rásegítésű kerékpárok bérlésére, saját bringák szervizelésére, kisebb kiegészítők vásárlására van lehetőség.

Ezen kívül információt lehet kapni arról is, hol érdemes a környéken, kitáblázott és pihenőhelyekkel ellátott utakon túrázni, sőt, akár vezetett túrákon is részt lehet venni.
Szeptember elején Balatonfüreden adtak át hasonló központot.

Schneeberg és a Hohe Wand: Skywalk, lámák, szalamander vonat

Jó felszereléssel, megfelelő kondícióval és elegendő idővel gyalogosan is megmászhatja a Schneeberget, de nem muszáj. Puchberg am Schneebergből 1897 óta fogaskerekű vasút jár fel Alsó-Ausztria legmagasabb hegyére. A Salamander, ahogy a Schneebergbahn vonatot a jellegzetes zöld és sárga jelzései miatt nevezik így, körülbelül 40 perc alatt éri el az 1800 méter magasan fekvő Hochschneeberg hegyi vasútállomást.

Mindenképpen érdemes kiszállni a Baumgartner megállónál, hogy megkóstolhassuk a csodálatosan könnyed Schneeberg-buktát. Az Erzsébet-kápolnától, közvetlenül a hegyi állomás mellett páratlan panoráma nyílik a környező hegyekre.
A közeli natúrparkban a Hohe Wand karsztos fennsíkján mindenki megtalálja boldogságát: a kis kirándulók a kalandos játszótéren tombolhatnak, vagy az állatsimogatóban új barátokra lelhetnek.

Különösen népszerűek a barátságos lámákkal való túrák. Akiknek nincs tériszonya, azok a Skywalkra merészkedhetnek, amely 8 méterrel a sziklák széle fölött húzódik – lélegzetelállító 150 méterrel a föld felett. A 18 méter magas kilátótoronyból tiszta időben egészen a Fertő-tóig is ellátni.

Újranyit a miskolctapolcai Barlangfürdő

Újra kinyit Miskolctapolcán a Barlangfürdő a helyi vállalkozások összefogásának köszönhetően – mondta Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) elnöke. Két hete döntöttek Miskolcon arról, hogy minden fürdőt, köztük a Barlangfürdőt is bezárják, ami megdöbbentette a helyi turisztikai vállalkozásokat, amelyek anyagi szerepvállalásra is késznek mutatkoztak legalább a részleges nyitvatartásért. Mivel európai szinten egyedülálló turisztikai attrakció a Barlangfürdő, ezért a döntés újratárgyalását kezdeményezte a kamara, az egyeztetés mintegy 30 – helyi szállodát, vendéglátóhelyet üzemeltető – vállalkozás bevonásával zajlott.

A vállalkozások 48 óra alatt több mint 20 millió forint hozzájárulást ajánlottak fel a fürdő újranyitása érdekében. A rövid távú cél, hogy a Barlangfürdő a hozzájárulásokkal december 31-ig működhessen, ugyanakkor hosszú távú megoldást keresnek a fürdő folyamatos nyitva tartására. Ennek érdekében a várossal együtt létrehoznak egy turisztikai kerekasztalt, ahol a Barlangfürdővel összefüggő kérdésekkel is foglalkoznak majd, és a kormánnyal is próbálják felvenni a kapcsolatot.

A Barlangfürdő üzemeltetéséhez szükséges minimális létszámot a Miskolci Fürdő Kft. biztosítja – Szendrei Mihály, a Miskolc és Térsége Turisztikai Egyesület elnöke elmondta, a város fürdőt üzemeltető cége – a Miskolci Fürdő Kft.– döntött úgy, hogy a nehéz helyzetre tekintettel bezárja a Barlangfürdőt, ám a miskolctapolcai attrakció nélkül a helyi turisztikai vállalkozások – leginkább szállásadók, de éttermek és más szolgáltatók – jelenléte szinte okafogyottá válik. Ezt támasztja alá, hogy a fürdő bezárását követő pár napban a helyi szállásadóknál a foglalások száma csaknem nullára esett vissza. Ez a helyzet pedig a városnak is bevételkiesést jelent – mondta, megjegyezve, hogy ezért indult meg a párbeszéd a város, az egyesület és a vállalkozások között. A Barlangfürdőt október 28-án nyitották ki újra.