Az Európai Örökség címet viselő gömöri templomfreskók bemutatkozása

A Szlovák Turisztikai Képviselet rendezvényén – a budapesti Szlovák Intézetben – közösen mutatták be az Európai Örökség címet viselő, középkori freskókkal díszített gömöri templomok és a budapesti Belvárosi Főplébánia-templom turisztikai kínálatát.
2022 tavaszán tizenkét, Gömörben és Kishontban található templom gótikus falfestményei kaptak Európai Örökség (European Heritage Label) címet – tájékoztatta a megjelenteket Soňa Jelínková, a budapesti Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője.
Szlovákiai területén található műemléknek első alkalommal ítélték oda a jelenlegi formájában 2013 óta létező elismerést. Az Európai Örökség címet olyan helyszínek, épületek, események, tárgyi emlékek, eszközök vagy dokumentumok kapják, amelyek a közös európai értékeket képviselik, jelentős a kultúrára és a társadalom fejlődésére gyakorolt hatásuk, és hozzájárultak Európa mai arculatának kialakulásához.

Rimabrézó evangélikus temploma

Eddig 48 európai helyszín kapta meg a címet, melyet idén további 12 országnak is odaítéltek: Belgiumnak, Bulgáriának, Görögországnak, Finnországnak, Horvátországnak, Litvániának, Luxemburgnak, Németországnak, Olaszországnak, Romániának, Spanyolországnak és Szlovákiának.
A gömöri régió középkori anyagi és kulturális gazdagsága a német bányászok 1200-as években történt betelepüléséhez köthető. A magyar királyi udvarban és az itáliai diplomáciában komoly kapcsolatokkal rendelkező Bebek nagybirtokos családnak köszönhetően pedig az olasz falfestmények kultúrája érkezett meg erre a vidékre. Ez a kapocs az Európai Örökség címet most elnyert helyszínek között.
A gótikus freskókat őrző, Európai Örökség címmel elismert templomok három körútra felfűzhetők:
– a Rimai körút: Rimabrézó, Rimabánya, Karaszkó, Kiéte;
– a Jolsvai körút: Hizsnyó, Süvete, Kövi, Gömörrákos;
– a Csetneki körút: Csetnek, Pelsőc, Martonháza (Ochtina), Gecelfalva gótikus falfestményekkel ékesített templomait érinti.
A falfestmények fennmaradásához leginkább az járult hozzá, hogy a reformáció során a templomok nagy részében lemeszelték az előző időszak falfestményeit. Feltárásuk zömében a 20. század elején történt meg, a magyar műemlékvédelem jeles alakja, Gróh István iparművész közreműködésével.
Az Európai Örökség címhez kapcsolódva az olyan, már bejáratott kulturális programokon kívül, mint a Gótikus út, a középkori műemlékek kutatásával foglalkozó tudományos konferencia vagy a középkori fesztivál Karaszkóban, a jövőben a látogatók kiállításokra, koncertekre, különböző tematikus előadásokra és fesztiválokra is számíthatnak.

Ünnepségsorozat a Belvárosi Főplébánia-templom 975. évfordulójára
A Szlovák Turisztikai Képviselet vendégeként Aranyossy Mihály, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom turisztikai igazgatója a főváros legősibb templomának történelmi és kulturális értékeit, turisztikai programjait és rendezvényeit mutatta be.

Aranyossy Mihály és Soňa Jelínková

A Contra-Aquincum római erődítmény falaira épült, 1048-ban alapított templom a hazai és külföldi látogatóknak, zarándokturistáknak egyaránt számos különlegességet tartogat. 2010-ben került elő a 700 éves, Anjou-kori Madonna-freskó a főoltár mögött.
2017 óta az altemplom római maradványai is látogathatók. Abban az évben újították fel az 5621 sípos orgonát is, amelyen játszott Liszt Ferenc is, aki évekig élt a plébánián, és vezényelte a templom kórusát.

Irány a torony!

Az Erzsébet híd lábánál álló templom két tornyában 2020-ban nyílt meg a toronytúra-útvonal, ahonnan új perspektívából lehet szemügyre venni a Belváros egy részét és a Duna-part világörökségi panorámáját.
Az akár egy fővel is elinduló, másfél órás garantált tárlatvezetések gondoskodnak arról, hogy a templom egyetlen érdekességéről se maradjanak le a látogatók. Aranyossy Mihály elmondta, hogy Budapest legősibb temploma jövőre többszörös jubileumot ünnepel: alapításának 975. évfordulóját, a Molnár C. Pál festette főoltár felszentelésének, illetve Mindszenty József esztergomi érsek 1948. augusztus 15-én, a templom alapításának 900. évfordulóján mondott beszédének 75. évfordulóját.

A toronyból új perspektívából lehet szemügyre venni Budapestet

A jubileumi évhez kapcsolódóan a Belvárosi Főplébánia-templom számos rendezvénnyel készül. Az elsőre 2023. január 26-án kerül sor a Szent Korona hazahozatalának 45. évfordulója alkalmából.