Az ukrajnai utazások elhalasztását javasolják

Az ukrajnai utazások elhalasztását javasolja a konzuli szolgálat. „Az Ukrajna és Oroszország között az utóbbi napokban kialakult feszültségre tekintettel kérjük, hogy az Ukrajnába utazásuk szükségességét fontolják meg, és lehetőség szerint halasszák későbbre” – áll az ajánlásban. Felhívják az állampolgárok figyelmét, hogy ha mégis az utazás mellett döntenek, vagy a térségben tartózkodnak, regisztráljanak konzuli védelemre.

Az utazóknak és az országban tartózkodó magyaroknak azt tanácsolják, hogy szorosan kövessék figyelemmel a helyi híreket és a közösségi médiát, és tartsák be a hatóságok utasításait. Amennyiben bárki úgy dönt, hogy a konzuli szolgálat felhívása ellenére Ukrajnába utazik, vagy ott marad, vegye figyelembe, hogy a biztonsági helyzet következtében a konzuli szolgálat nem feltétlenül tudja garantálni a segítségnyújtást.

Amint arról az AIRportal.hu beszámolt, több európai légitársaság, köztük a Lufthansa, a Swiss, az Austrian Airlines és a KLM is átszervezte ukrajnai járatainak menetrendjét, hogy repülőgépeik és személyzetük ne éjszakázzon Kijevben, hanem rövid fordulóidővel hagyja el a várost, a fokozódó ukrán-orosz konfliktus miatt. A KLM február 12-én bejelentette, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti ukrajnai járatait, már a szombat esti gép sem indult el Kijevbe. A döntést a légitársaság a biztonsági helyzet alapos elemzését követően hozta meg, valamint azt követően, hogy a hatóságok az utazásra nem ajánlott, vörös besorolásba helyezték Ukrajnát. A KLM közlése hozzáteszi, hogy egyelőre nem tudni, mikor indíthatja újra kijevi járatait.

A Sky Up Airlines ideiglenesen felfüggesztette a repülőjegyek értékesítését február 14 és 16 között, miután a legnagyobb biztosítók arról értesítették az ukrán légitársaságokat, hogy 48 órán belül felfüggesztik az ország légterében közlekedő repülőgépek biztosítási fedezetét az orosz katonai megszállás megnövekedett kockázata miatt. Az ukrán Sky Up légitársaság közlése szerint a flottájukat bérbe adó lízingcégek arra szólították fel őket, hogy amint lehetséges, az Európai Unió területére repüljék vissza az érintett gépeiket. Emiatt a légitársaság PQ 0902-es számú Funchal – Kijev járatának Kisinyovban kellett leszállnia, a gép 175 utasát buszokkal kellett továbbvinni az ukrán fővárosba.

Az ukrán infrastruktúráért felelős minisztérium rendkívüli ülést hívott össze a helyzet megoldására, hogy az ukrán légitársaságoknak ne kelljen leállítani a járatok üzemeltetését. A Reuters hírek szerint az ukrán hatóságok nem látják indokoltnak, hogy lezárják az ország légterét.