Bécs a világ legélhetőbb városa

Öt év alatt harmadszor fordul elő, hogy a londoni székhelyű The Economist Group kutatásán Bécs nyeri el a világ legélhetőbb városa címet. A 2022-es lista mutatói idén elkezdtek visszatérni a pandémia előtti értékekhez. A lista első tíz helyén nagyrészt nyugat-európai városok domináltak. Bécset a második helyen Dánia fővárosa, Koppenhága követi, a harmadik helyre pedig megosztva érkezett be a svájci Zürich a kanadai Calgaryval.
A hatodik helyen Genf áll, egy hellyel mögé csúszva Frankfurt, Amszterdam pedig a kilencedik lett. A The Economist megjegyzi, hogy a leggazdagabb országok közepes méretű városai kiemelkedően jól szerepeltek a felmérésben.
Az idei lista tíz legjobbja közül mindegyikről elmondható, hogy a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat ügyesen oldották fel, és sikerült az életet visszaterelni a normális, pandémia előtti mederbe. Az elmúlt két évben a világjárvány hatásai látszódtak a The Economist éves listáján, a lezárások és a távolságtartó intézkedések befolyásolták a lista mutatóit, melyek erre az évre visszafordultak. 2021-ben az átlagos, globális élhetőségi pontszám 69,1 volt, idén viszont 73,6, ami már megközelíti a járvány előtti, 75,9-es értéket. Bécs a 2021-es rangsorban a tizenkettedik helyig esett vissza, ám idén visszatért az első helyre, melyet 2018-ban és 2019-ben is megszerzett.
Több mint harminc tényezőt vesznek figyelembe a lista készítésekor, melyek öt kategóriába sorolhatók: stabilitás, egészségügy, kulturális élet és környezeti tényezők, oktatás, valamint infrastruktúra.