toptúra hírlevél 2023/1 – 2023. január 2.

Új látogatóközpont a Pál-völgyi barlangnál

Nemrég adták át a Pál-völgyi Látogatóközpontot, amely élménygazdag fogadóhelyet biztosít kicsiknek és nagyoknak egyaránt! A Pál-völgyi-barlang Látogatóközpont a több mint százéves, de már régóta használaton kívüli egykori bányaőrház felújításával jött létre. Interaktív elemekkel ellátott kiállításon nem csak nézegethetjük, hanem meg is tapogathatjuk a barlangokban keletkezett ritka kőzeteket és ásványokat.  Egy különleges, stilizált műbarlangban találkozhatunk a terület védett denevérfajaival, megismerkedhetünk a barlangászok munkájával, és persze mindent megtudhatunk a budai barlangok keletkezésének történetéről is.

A Pál-völgyi barlang 500 méteres, megújult túraútvonalán változatos cseppköveket, gömbszerű hévizes oldásformákat, csillogó kalcit kristályokat és még ősi kagylólenyomatokat is megcsodálhatunk ebben az évezredek óta megdermedt, változatlan föld alatti világban – írja az aktivmagyarorszag.hu.

A barlangot több mint 100 évvel ezelőtt, a felhagyott kőfejtőben fedezték fel. Először néhány száz métert tártak fel belőle, de folyamatos kutatásnak köszönhetően mára már 31 kilométeres összefüggő barlangrendszerként ismerjük a Budai-hegység gyomrában található természetes labirintust.
A nyitvatartásról és a jegyárakról a tájékozódhatsz: www.dunaipoly.hu/hu/helyek/bemutatohelyek/pal-volgyi-barlang
Lehetőség van kombinált jegy vásárlására is, amellyel a Pál-völgyi és a közeli Szemlő-hegyi-barlang is megtekinthető.

Harry Potter kiállítás Bécsben

December 16-án Bécsben ünnepelte Európa-premierjét a Harry Potter: A kiállítás, amely a legendás sorozat mágikus világát kelti életre az immerzív dizájn segítségével. Híres jelenetek és karakterek elevenednek meg, és a látogatók eredeti kellékeket és jelmezeket is megcsodálhatnak a filmekből. Dumbledore professzor, A Kövér Dáma, Harry, Ron és Hermione valamint a Weasley-testvérek – ikonikus szereplők, jelenetek és legendás állatok elevenednek meg a nagyszabású vándorkiállításon, amely március 19-ig látható Bécsben, a METAStadtban.

Az Európában elsőként az osztrák fővárosban bemutatkozó tárlat alapját J. K. Rowling híres regényei és az ezekből készült nyolc film, a Harry Potter és az elátkozott gyermek című színpadi show, valamint a Legendás állatok filmek első két része adja.
Az ikonikus karaktereket, varázslatos lényeket az immerzív dizájn és a fejlett technológia segítségével keltik életre. Az érdeklődők ezen kívül eredeti kellékeket és jelmezeket is megcsodálhatnak, bájitalt főzhetnek vagy kipróbálhatják a kviddicset, a varázslók legendás sportját. A mágikus utazásra egészen 2023. március 19-ig lehet benevezni, a teljes árú belépőjegy 29,90 euró.

Repülés közben is használhatunk mobiltelefont

Az Európai Unió tervei szerint a jövőben a repülőgépek fedélzetén is elérhetővé válik az 5G-hálózat. Az Európai Unió azt tervezi, hogy a vonatkozó végrehajtási határozat módosításával lehetővé teszi az 5G-hálózat használatát a repülőgépek fedélzetén. A hálózaton keresztül történő telefonálás és adatátvitel 5G pikocellák telepítésével válik lehetővé a jövőben.

„Az 5G az emberek számára innovatív szolgáltatások igénybevételét, az európai vállalatok számára a növekedést teszi majd lehetővé” – mondta Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa. 
Egy utaskísérő a repülés közbeni telefonhasználatról úgy fogalmazott, hogy kényelmetlenség lenne a légiutas-kísérő személyzet számára, ha meg kellene várnia, amíg az utasok befejezik a hívást, hogy megkérdezhesse őket, kérnek-e valamilyen italt vagy ennivalót. Egy több mint 200 utasból álló repülőgépen a fedélzeti kiszolgálás tovább tartana, ha mindenki telefonálna.