David Attenborough bizakodik

David Attenborough, a legendás természetfilmes a Királyi Madárvédelmi Társaság (RSPB), a WWF és a National Trust (a védett területek felügyeleti szerve az Egyesült Királyságban) közös rendezvényén tartott előadást, amelynek célja a természet pusztulásának megakadályozása az Egyesült Királyságban. A természet visszaszorulása elleni küzdelem érdekében a Save Our Wild Isles-kampány arra szólítja fel az embereket, hogy „hetente egyszer vaduljanak el” – ami magában foglalhatja vadvirágmagok elültetését, növényi alapú élelmiszerek fogyasztását vagy a közösségi projektekben való részvételt.
A kampány rávilágít az őshonos, vadon élő fajok gyors csökkenésére: a számadatok azt mutatják, hogy Skóciában a madárfajok csaknem felének – 49 százalékának – egyedszáma csökkent 1994 óta, és minden kilencedik fajt a kihalás fenyegeti. A Skóciában költő tengeri madarak egyre nagyobb veszélyben vannak: a sirályok és az ékfarkú halfarkasok száma 1995 és 2020 között több mint 70 százalékkal csökkent, míg a vércséké, a pólingoké és a bíbiceké több mint 60 százalékkal.
„Az igazság az, hogy mindannyian, függetlenül attól, hogy kik vagyunk vagy hol élünk, szerepet játszhatunk és szerepet kell vállalnunk a természet helyreállításában. Könnyű túlterheltnek vagy tehetetlennek érezni magunkat a bolygónk előtt álló problémák nagyságrendje miatt, de a megoldások a kezünkben vannak. Bizakodó vagyok a jövőt illetően, mert bár a természet válságban van, most van itt az ideje a cselekvésnek, mert együtt még megmenthetjük” – fogalmazott David Attenborough.