toptúra hírlevél 2023/8 – 2023. április 10.

Újabb kerékpáros lehetőségek Keszthely környékén

A Balaton térsége újabb – európai színvonalú szolgáltatásokat kínáló – kerékpáros központtal gyarapodott. Keszthelyen április elsején, szombaton adták át a harmadik BalatonBike 365 bázist. A 2022 őszén megnyílt balatonfüredi és balatonföldvári kerékpáros centrum után így válik teljessé a BalatonBike 365 projekt, amelynek keretében a Balaton térségében a kerékpáros infrastruktúrát jelentős mértékben fejlesztették.

A száz négyzetméteres BB365 Keszthely Porton összesen több mint 50, hagyományos és elektromos kerékpár bérelhető. Továbbá arra is van lehetőség, hogy a bicikliket ne ugyanott adják le a kerékpárosok, mint ahol felvették.
Burgyán Péter, az üzemeltető Balaton Bike Tour vezetője elmondta, hogy az év kilenc hónapjában nyitva tartó központban saját kerékpárok szervizelésére, kisebb kiegészítők vásárlására is nyílik lehetőség. Ezen kívül térképekhez, illetve egyéb információkhoz lehet jutni arról, hol érdemes a környéken kitáblázott utakon túrázni, sőt vezetett túrák résztvevői is lehetünk. Természetesen a BB365 Keszthely Porton a kávézóban akár meg is lehet pihenni.

Keszthely ideális helyszín a kerékpáros központ számára, mert észak-déli és kelet-nyugati irányban is két fontos nemzetközi kerékpáros útvonal halad át a városon. Az egyik Ausztria, a másik Szlovénia felé – mondta el Tar László, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda vezetője az alkalomból a Kis-Balaton területén tett kerékpáros sajtóbejáráson.
Keszthely városában – a mérések alapján – az elmúlt években megduplázódott a bringások száma. Ráadásul a benzin árának emelkedése miatt egyre többen választják a zöld turizmust, vagyis vonattal érkeznek Keszthelyre és helyben bérelnek túrakerékpárt.
Tar László beszélt arról is, hogy a közelmúltban közel 300 kilométeres kerékpárút-hálózatot, ezen belül 20, különböző nehézségű túraútvonalat jelöltek ki a Nyugat-Balaton térségében. Ezzel minden bringás réteg – a kisgyermekes család, a mountain bike-os, a teljesítménytúrázó – talál az érdeklődésének megfelelő túrát.

A turisztikai szakember tájékoztatása szerint az elmúlt években több mint 60 pihenőhelyet alakítottak ki, több, mint 70 információs táblát helyeztek el a környéken, a központ megnyitása pedig fontos előrelépés abban, hogy a Nyugat-Balaton az ország kerékpáros minta régiójává váljon.
Tar László a kultúra és a történelem iránt érdeklődőknek a Festetics-örökség túrákat, a mountain-bike-osoknak a Keszthelyi-hegység erdei útjait ajánlotta, a természeti kincsekre kíváncsiak pedig akár a Kis-Balatonhoz is eljuthatnak két keréken. 2022 tavasza óta a BalatonBike365 weboldalon és mobiltelefonos applikáción keresztül a térség közel 3000 szolgáltatásról lehet információkat találni.

Változik a fák vegetációs időszaka

Egy új kutatás azt mutatja, hogy a globális felmelegedés megváltoztatja a fák növekedési módját – írja a BBC tudomány rovata. Ohio északnyugati részén élő lombhullató fafajokat tanulmányozó kutatók azt mondják, hogy egy évszázados melegedés átlagosan egy hónappal megnyújtotta a fák éves növekedési időszakát.

Az Ohioi Állami Egyetem tudósai összehasonlították a legfrissebb megfigyeléseket egy helyi farmer által a 19. században tett részletes jegyzeteivel. 1883 és 1912 közt Thomas Mikesell földműves pedáns jegyzeteket készített a helyi fanövekedésről, csapadékról és hőmérsékletről szülővárosában, az Ohio-beli Wauseonban.
Bolygónk 1.1 Celsius-fokkal melegedett a körülbelül 200 évvel ezelőtti ipari forradalom óta. A kutatók azt mondják, hogy Mitchell megfigyelései csaknem egyedülálló melegedés előtti adathalmaz, mely összehasonlítható a modern időkkel. Kellen Calinger-Yoak professzor, a tanulmány vezető szerzője Wauseonba utazott  2010 és 2014 közt tavasszal és ősszel, hogy megfigyeljen hét különböző keményfafajt. Azt mondta, a levelek körülbelül 15%-kal tovább maradnak a fán, mint tették Mikesell napjaiban.

Calinger-Yoak azt mondja, a dolgok nem úgy vannak, mint voltak. Az egy teljes hónappal meghosszabbodott növekedés óriási, amikor egy nagyon rövid időszak alatt történnek a változások.
A fajok eltérő módon reagálnak a melegedő hőmérsékletre – legtöbbjük tovább megtartja levele színét ősszel, de néhányan korábban rügyeznek. A hosszabb növekedési időszak következményei ismeretlenek. A fák kulcsfontosságúak a bolygót melegítő szén-dioxid atmoszférából való kivonásában, és a kutatók azt mondják, hogy egy hosszabb növekedési periódus valószínűleg azt jelenti, hogy több szén-dioxidot távolítanak el. De figyelmeztetnek, hogy a magasabb, ingadozó hőmérsékletek stressznek tehetik ki a fákat, olyan módokon, melyek eddig ismeretlenek.

Újra TeSzedd!

Április 11-én, kedden 18.00 óráig jelentkezhetnek az önkéntesek a tizenegyedik alkalommal megrendezésre kerülő TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! programsorozatra – hívta fel a figyelmet keddi közleményében Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium (EM)  parlamenti államtitkára. A minisztérium támogatásával megvalósuló közösségi kampány célja, hogy megerősítse a környezettudatos attitűdöt a lakosság, a fogyasztók körében, hangsúlyozza az illegális hulladék-elhelyezés megelőzésének és megszüntetésének fontosságát és népszerűsítse az önkéntességet.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben megfogalmazottaknak megfelelően olyan intézkedéseket tesz, amelyek hozzájárulnak a hulladékképződés csökkentéséhez, az illegális hulladéklerakás megelőzéséhez és a hulladékból érték teremtéséhez. A Tisztítsuk meg az országot! projekt keretében eddig több százezer tonna jogellenesen elhagyott hulladékot számoltak fel főként közterületeken, az erdőkben, a folyók, valamint vasúti és közúti létesítmények mellett. Az illegális szemétlerakatok helyszínének beazonosítását a Hulladékradar applikáció is segíti, melyet már több mint 27 ezer felhasználó töltött le.

Az idei TeSzedd! a Föld napján, április 22-én kezdődik és – a Fenntarthatósági Témahét rendezvénysorozattal párhuzamosan – április 28-ig tart. Önkéntesként, illetve koordinátorként lehet részt venni rajta. Az akcióban gyűjthető bármi, ami kézzel, kesztyűben biztonságosan szedhető, így legfőképpen a háztartási jellegű hulladékok, aminek elszállításáról a minisztérium és az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. gondoskodik.
Amennyiben az akció helyszínén nem gyűjthető hulladék található (például építési-bontási törmelék, gyógyszerek, elektromos és elektronikai berendezés, gumiabroncs, bútorok, zöldhulladék), arról az illetékes önkormányzatot szükséges értesíteni, illetve a Hulladékradar applikáción keresztül is bejelenthető.