Dél-balatoni várak (DBV) jelvényszerző túramozgalom

Pár elkötelezett Dél-Balaton szerelmes és természetrajongó gondolt egy merészet 2021 kora nyarán és létrehozott egy jelvényszerző túramozgalmat Somogy északi részén, a zsúfolt Balaton parttól pár kilométer távolságra. A túra teljesítése közben járhatunk tűzhányókon, csatornák közt nádasban, eljuthatunk eltűnt, kihalt falvakba, barangolhatunk földvárak sáncain, vagy a lovagkirály által Koppány vezér ősi fészkénél alapított bencés monostorban, de a tündérek hangjának is a nyomába eredhetünk. Befejezésként pedig kalandos, romantikus átbújásban lesz részünk egy hatalmas löszfal gyomrában. Mindezt a nyüzsgő parttól pár kilométerre, akár egy borongós nyári napon nyaralás közben, vagy az év egy csendesebb időszakában, akár egy hólepte téli túrán. Aztán a kirándulást megkoronázhatjuk egy hangulatos kertvendéglőben elfogyasztott helyi specialitással, melyet egy-egy pohár dél-balatoni borral öblíthetünk le.

Fotó: DBV

A szervezők célja volt többek közt, hogy megismertessék a teljesítőkkel Külső–Somogy természeti, kulturális és épített értékeit, melyek közül nem egy rejtett kincsként bújik meg a hullámzó dombok közt, vagy a sűrű erdők mélyén. Ezenkívül annak a bizonyítása is a céljuk volt, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem is olyan „lapos” ez a vidék. Mint bizonyára Ti is tapasztalni fogjátok, errefelé is található jó pár izzasztó és meredek emelkedő és lejtő. Bizony jól fog esni mikor egy gerincre, tetőre, vagy csak egy tisztásra fogtok érni, de itt még pihenni is el fogtok felejteni, mert le fog esni az állatok az elétek táruló körpanorámáktól. A csillámló, hullámzó Balaton mögött a tanúhegyek teljes vonulata elétek fog tárulni, a látképet pedig a Bakony csúcsai zárják le. Egyes helyeken dél felé fordulva Külső–Somogy lankái mögött megfelelő körülmények közt pedig a Mecsek keleti csúcsai is feltűnnek, sőt az igazán szerencsések még a Mecsek nyugati részét is felfedezhetik. Rossznyelvek még azt is suttogják, hogy a Flóra-tetőről markáns téli hidegfront utáni kristálytiszta levegőben az Alpok közeli csúcsainak hósipkái is meg-meg csillannak a napsütésben.

Fotó: DBV

A Dél-balatoni várak (DBV) jelvényszerző túramozgalom több mint 100 km-en át tekereg Külső-Somogyban, tematikája elsősorban a vidék középkori értékeire, valamint természeti látnivalóira épül. Az útvonal Somogyváron a történelmi emlékhelynél indul, középkori templomokat, eltűnt falvakat, kő- és földvárakat érintve egy vadregényes barlanglátogatás után érkezünk meg a célba, Ságvárra. Felkereshetjük az alig 40 éve kihalt Béndek települést, középkori műemlékre és egyedi, formabontó kálváriára csodálkozhatunk Gyugyon. Innét a Dél-balatoni borvidék legértékesebb ültetvényei közt kanyargunk, a Kis-hegyig, ahol hosszabb pihenőt tarthatunk valamelyik híres pincészetnél és innét csodálhatjuk a déli part talán legszebb panorámáját a Balatonról és a mögötte sorakozó tanúhegyekről. Küzdelmes útkeresés után érkezünk az Árpád-kori Rádpusztára, ahonnét izzasztó emelkedőn érkezünk a szintén középkori templomhoz, Telekiben. Innét megmásszuk Somogy legmagasabb csúcsát és máris a megye egyetlen épen maradt kővárához érünk Kerekibe, ahonnét rácsodálkozhatunk a kőröshegyi völgyhídra, mielőtt bevesszük magunkat a sűrű erdőbe. Török idők nyomát kereshetjük Endréden, hangulatos tavak közt haladunk tovább és máris szuszogtató emelkedőkön vehetjük be a híres földvárakat és kereshetjük a kódokat. Az ősi váraktól vadregényes útkeresés és barlangbújás után érünk be a Római-kori Ságvárra.
Az útvonal jelentős része jelzett útvonalon halad, de nehezítésképpen vannak jelzetlen részek, amit azonban térkép alapján könnyedén megtaláltok. A honlapról (www.dbv.hu) az ajánlott útvonal is letölthető, szintadatokkal egyetemben. Ugyancsak a honlapról tudjátok letölteni az igazolópontok helyét. Fontos, hogy mindenhol két azonos kódot találtok a biztonság kedvéért. Útközben sok dombra felkapaszkodtok, eljuttok többek közt Somogy legmagasabb pontjára és persze útközben rengeteg kilátópontot érintetek. Lelketek feltöltődéséről a végeláthatatlan erdei szakaszok gondoskodnak, sajnos azonban a terep adottsága végett elenyésző mértékben, de aszfaltot is kénytelenek lesztek koptatni. Egyedi sajátossága a mozgalomnak, hogy egyetlen Balaton parti települést sem érint, azok megismerésére más alkalmat kell keressetek. Ennek ellenére a túrák tervezésekor, megszakításakor bátran támaszkodhattok a déli part tömegközlekedésére. 
…. és ugye Dél-Balaton nincs a nemes nedű, a bor nélkül. Erre is gondoltunk, ezért az útvonal a borvidék legpazarabb és legértékesebb ültetvényei között is fog vezetni, ahol nem egy nyitva tartó pincészetet találhattok.