Gyógynövény ismertető kirándulás a Budai-hegyekben

A három évtizedes múltú Galagonya-túrára minden hónap harmadik vasárnapján várják az érdeklődőket. A Széll Kálmán téren 9 órakor, „Az Óra” közelében gyülekeznek, és városi közlekedéssel jutnak ki az erdőbe. A túrát a gyógyfüvesség hazai apostola, az „örökifjú természetgyógyász” Gillich István (85), nyugalmazott agrármérnök vezeti, aki a legendás belgyógyász, Oláh Andor (+1994) úttörő tudományos munkásságának továbbvivője; családjában pedig a negyedik korosztály, aki gyógyászattal foglalkozik. A kirándulás néhány kilométer, kis szintkülönbséggel és beszélgetős pihenőkkel – ahol személyes szaktanácsadásra is van lehetőség -, tehát érvényes rá a régi hívószó is: „Idősebbek [avagy erőtlenebbek] IS elkezdhetik!”. Annál is inkább, mert a túrák során néhány könnyebb légző- és nyújtó jóga-gyakorlatban is részt lehet venni.

Fotó: Galagonya-túra

A túravezetés díja 700,- Ft, nyugdíjasoknak, munkakeresőknek, tanulóknak 500,- Ft, mely összeg az Oláh Andor alapította Magyar Természetgyógyászok Tudományos Egyesületét támogatja.
A május 15-re várható útvonal – ami mindig más – függvénye az időjárásnak, ill. a növényzet fejlettségének – a Szépjuhászné kisvasúti megállótól indul (csatlakozni tehát ott is lehet), ám ezúttal a nagyobbik Hárshegyre vezet, ahonnan széles körkilátás nyílik a tavaszodó Budapestre.
Közben érintik a Báthory-barlangot, ahol folytatódik a Húsvétkor, a Szépjuhászné alatti pálos kolostorromnál elhangzott ismertető a rendről és gyógyfüvességükről. Ezúttal szó lesz az első magyar Szentírás-fordításról, még a Hunyadi-korból (!), amit a névadó pálos szerzetes ide elvonulva készített el.
Időpont: május 15. vasárnap 9.00, találkozó a Széll Kálmán téren, az óra közelében.