Digitális oltási útlevelet javasol az Európai Bizottság

GREEN PASS néven digitális oltási igazolvány bevezetését javasolja az Európai Bizottság. A Green Pass-on fel lenne tüntetve az illető koronavírusteszt-eredménye is.

Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke a Twitteren azt írta, az igazolvánnyal az a céljuk, hogy az utazni vágyóknak legyen bizonyítéka arról, hogy:
– kaptak vakcinát,
– vagy ha esetleg még nem, akkor van-e negatív teszteredményük,
– vagy átestek-e már a koronavírus fertőzésen.

Angela Merkel német kancellár szerint az Európai Unióban három hónapon belül akár már működőképes is lehetne a digitális oltási igazolvány-rendszer.

És vannak adatvédelmi aggályok is.
„Ki férhet hozzá ezekhez az adatokhoz. Csak a kormányok, vagy magáncégek is? Ha sokan lépik át a határt ezekkel az igazolványokkal, tudni akarják majd, hogy az adatbázis össze lesz-e kötve az adózási, a bevándorlási adatbázisokkal, vagy sem. Vagy lehet egy QR-kód a telefonomon, amivel lemehetek a kocsmába, munkába, vagy az edzőterembe, de vajon követik-e majd a mozgásomat? Felhasználják-e majd ezt az emberek mozgásának vagy magatartásának nyomon követésére? Az emberek tudni akarják azt is, mennyire biztonságos a rendszer, feltörhető-e” – mondta az Oxfordi Egyetem professzora, Melinda Mills.

Az sem világos, hogy a kínai, vagy az orosz oltóanyagot elfogadják-e a bizonyítvány kiállításánál. A bizottság szerint a technikai előkészületekre legalább három hónap kell majd. Az Európai Bizottság szerint az első javaslatokat március 17-én mutatják majd be Brüsszelben, hogy Európa gördülékenyebben vághasson neki a nyári vakációszezonnak..

B. Mezei Éva (Euronews nyomán)