Európa legjobb wellness városa

Az amerikai Forbes magazin weboldalán közzétett „GAP Jeans” idei tanulmánya szerint Valletta, Málta fővárosa lett Európa legjobb wellness városa. Egészségünk és jólétünk számos tényezőn múlik, ideértve a környezetet, amelyben élünk, a testmozgást, valamint az ellazulást és azt a képességet, hogy az élet egyszerű dolgait élvezni tudjuk. Most, a COVID árnyékában úgy tűnik, hogy mindannyian arra törekszünk, hogy a lehető legegészségesebbek legyünk.

Mit is jelent jól lenni? A GAP Jeans úgy döntött, hogy tanulmányt készít Európa jóléti központjának feltárására. A tanulmány az EU és az Egyesült Királyság 28 fővárosát vette górcső alá, számos olyan tényezőt vizsgálva, amelyek hozzájárulnak a jóléthez, és a máltai Valletta lett a befutó. A kritériumok között szerepelt:

  • A légszennyezettség mértéke az egyes városokban
  • A zöldfelületek százalékos aránya az egyes városokban
  • A futóklubok száma minden városban (100 000 főre)
  • Az egy főre jutó edzőtermek száma az egyes városokban
  • A fürdők száma az egyes városokban egy főre vetítve
  • A Google „egészséges ételek és rágcsálnivalók” kifejezésekre történő keresések száma minden városban egy főre vetítve
  • A napfény órái az egyes városokban
  • Az ivóvíz minősége minden városban
    Az elemzés minden egyes tényezőt alaposan átvizsgált, végül egy összpontszámot adva rangsorolt, hogy megtalálja a legjobb európai wellness-fővárost.
Fotó: visitmalta.com

A wellness slágerlisták élére Valletta került. A máltai főváros 100 pontot ért el a wellness-indexen, köszönhetően egészség- és fitnesz-fanatikusságának. Valletta mindenütt magas pontszámokat ér el, beleértve a számos futóklubot (21), a 13 gyógyfürdőt és a napsütéses órák magas számát. Brüsszel és Helsinki a második és a harmadik helyen végzett az indexen 88 és 87 ponttal.
Visszatérve Máltára – itt sok mindent lehet szeretni. Ez a Földközi-tenger szívében található szigetcsoport fényűző szállásairól, meleg éghajlatáról és 7000 éves történelméről híres. Egy máltai utazás során elmerülhet a több évszázados történelemben, miközben élvezhetjük a modern élet legjavát és a válogatott élményeket.
A Máltai Michelin Guide-ban megtalálhatók Málta, Gozo és Comino kiváló éttermei, amik a konyhai stílusok és  kulináris készségek széles skáláját vonultatják fel ötvözve a helyi tradicionális értékeket a legmodernebb irányzatokkal. A Michelin-csillagos éttermek mellett Málta számos étterme változatos kulináris élményt kínál minden utazónak a hagyományos eklektikus mediterrán ételekből, amiket a máltaiak és a szigetet az évszázadok során megszálló számtalan civilizáció együttélése eredményezett. A különlegességekre vágyók Gozon bérelt luxusvillában vagy történelmi parasztházban privát szakács által készített ínyenc ételeket is fogyaszthatnak.

Fotó: visitmalta.com

A menük gyakran idomulnak az évszakokhoz, a rendelkezésre álló helyi alapanyagoktól vagy a séf inspirációitól függően. 
Számos történelmi látnivaló foglalható nyitvatartás utáni privát túrákra. Ilyen például a St. John’sCo-Cathedral. Az 1577-ben épült Szent János-társkatedrálist Girolamo Cassar, ismert máltai építész tervezte, aki a vallettai Nagymesteri Palota építéséért is felelt.
Ha Máltán járunk érdemes egy szőlőültetvényt is útba ejteni! Nemzetközi versenyeken mostanában többször nyertek díjat és váltak ismertté máltai borok, főként a kiváló minőségű butikborok. Az ínyencek különösen értékelni fogják az őshonos máltai szőlőt – a girgentinát és a gellewzát.
Sahha! Egészségünkre!