toptura.hu hírlevél 2022/1. – 2022. január 3.

Szigorítások az omikron miatt 

Ezrével törlik a repülőjáratokat a légitársaságok. Habár a koronavírus új, omikron variánsa előzetes kutatások szerint kisebb mértékben okoz komoly tüneteket, mint az előbbiek, a fertőzésszám megugrása miatt több ország is szigorít. Jelentősen megugrott a járattörlések száma Amerikában és Kínában is.
A törléseket az Egyesült Államok légitársaságai a koronavírus által megnövekedett újabb fertőzésszámokkal indokolják: egyes járatok személyzete, pilótái pozitív tesztje esetén ugyanis a járatokat nem indítják el, ha nem tudják pótolni a kiesett munkaerőt. Az amerikai Alaskan, United és az American Airlines járatainak 13, 4 és 2 százalékát törölte eddig.

Fotó: united.com

Az Egyesült Államok hatósági szervei több tucat óceánjárót is figyelemmel kísérnek, miután azok ismételten a koronavírus-fertőzések melegágyainak bizonyultak. Több hajójárat karib-szigeteki kikötését meg is akadályozták, jelentette az AFP. Hongkong az eddigi beérkező járatok magas fertőzésszáma miatt a dél-koreai Korean Airt tiltotta ki a reptereiről. Habár a törlések a teljes járatszámok viszonylag kis részét képezik, a lehető legrosszabbkor jött az utazási káosz. Sokan nem jutottak el szeretteikhez karácsonykor. A kínai hatóságok egyelőre nem nyilatkoztak a mostani törlésekkel kapcsolatosan. A legtöbb légi közlekedési probléma azonban hozzájuk tartozik: a China Eastern eddig 421, az Air China pedig 196 járatát törölte. Ez az összes repült járatuk nagyjából egyötöde.
Az ötödik hullámra felkészülve szigorított az Egyesült Királyság, de több nyugat-európai nemzet is jóval óvatosabb, mint a magyarok. Több ország szigorított karácsony illetve újév után. Németország december 28-ától bezárta az éjszakai klubokat, és privát partikat sem lehet tíz főnél több emberrel szervezni. A focimeccseket szintén zárt kapuk mögött rendezik meg.
A franciák szerint az omikron már január elején a domináns variáns lehet az új fertőzéseknél, az 5-11 éves korosztály oltását is megkezdték. Portugáliában december 26-ától zártak a bárok és a nightclubok, még kültéren sem lehet gyülekezni tíznél több embernek, és január 9-ig kötelező a távmunka azok számára, akik tudnak ezzel élni.
Finnország három hétig este hattól bezáratta az (amúgy is limitált kapacitással működő) éttermeket, az országba lépéshez pedig negatív teszt szükséges. Svédország bárjai, kávézói és éttermei csak ülővendégeket szolgálhat ki.
Hollandia legalább január 14-ig zárva tartja a bárokat, edzőtermeket, fodrászatokat és az egyéb, nem létfontosságú üzleteket és publikus helyeket, háztartásonként két vendéget (az ünnepek alatt négyet) engedélyezve.

Mecseki barangolások háztól–házig

Egy különleges túramozgalom létesült a mecseki turista szállások bemutatására: a Mecseket megismerni vágyó turistáknak a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség túramozgalma teljesítése során a Mecsek turistaútjai mentén található kulcsos házakat, turistaszállásokat, táborhelyeket vagy kempingeket kell felkeresni.
A mozgalomnak kialakított bélyegzőhelyei vannak. A házaknál található dobozokban, vagy villanyóra szekrényekben elhelyezett, – többnyire a házat ábrázoló – bélyegző lenyomatokkal kell a teljesítést igazolni. Ha a speciálisan erre a célra kihelyezett „házbélyegző” nem található, akkor a szálláshelyeknél bármilyen más bélyegzés megfelel. A bélyegzők a gondnoktól is kérhetők.

Fotó: baranyatermeszetbarat.hu

A teljesítés nincs időhöz kötve. A házak bármilyen sorrendben felkereshetők, azok helyét az igazolófüzet részletesen tartalmazza, az érintendő pontok felsorolásánál csak a házak neveit közli a túramozgalom kiírója. A Mecsek turistaútjai mentén a „bakancsos” turisták számára alacsony áron számos szálláshely található. A túramozgalom célja ezeknek a szálláshelyeknek a megismertetése.

Fotó: baranyatermeszetbarat.hu

A túramozgalom teljesítése során ezeket a kulcsosházakat, turistaszállásokat, illetve táborhelyeket felkeresésük alkalmával akár igénybe is lehet venni. Az igazolófüzet a baranyatermeszetbarat.hu oldalról tölthető le. A honlapon további hasznos információk találhatók a szervezet tevékenységéről és a Mecsek további turista lehetőségeiről.

Fotó: baranyatermeszetbarat.hu

Málta új turizmus stratégiája

Hosszas tervezést, számos konzultációt követően nemrég mutatták be Málta 2021–2030 közötti időszakra vonatkozó új, idegenforgalmi stratégiáját. A tervezés szakaszát erősen befolyásolta az elmúlt időben tapasztalt káosz, zűrzavar és bizonytalanság, amelyet a COVID-19 világjárvány okozott a világ gazdaságaiban, különös tekintettel a turizmusra. Az új máltai stratégia a „Recover, Rethink and Revitalise” azaz a Felépülés, Újragondolás és Életrekeltés három alapelve köré épül.

Fotó: visitmalta.com

A stratégia közzétételekor az ország gazdasági fejlődése és a máltai idegenforgalmi ágazat fejlődése fontos fordulóponthoz érkezett. Az ágazatnak számos kihívással kell szembenéznie, a befogadóképesség korlátai, a humánerőforrás szűkössége, a magasabb színvonalú kínálatra való törekvés, a turisztikai termék beruházási és karbantartási igényei, valamint a turizmusban uralkodó globális versenyhelyzet okozta nyomás.
Az új stratégiában, a Felépülést az Újragondolás és az Életrekeltés kettős elve határozza meg. Így nem pusztán a COVID-19 előtti turisztikai tevékenységhez és eredményekhez való visszatérés tervéről van szó, hanem egy olyan turisztikai ipar megteremtése a cél, amely erősebb, versenyképesebb és jobban felkészült a következő évtized kihívásaira.
Egy ilyen stratégia nem lesz sikeres, ha azt a kormány egyedül hajtja végre. Ez a stratégia a teljes turisztikai iparágra és a turizmushoz kapcsolódó összes kiegészítő ágazatra egyszerre épít. Csak akkor lesz sikeres, ha az érintettek széles körben elfogadják mindazt, ami a sikerhez szükséges. Ez egy olyan terv, amelyben minden egyes stratégiát világos indokok, célkitűzések, célok és cselekvések határoznak meg annak érdekében, hogy az eredmények mérhetők és összehasonlíthatók legyenek. Ez messze a legambiciózusabb terv, amelyet a máltai idegenforgalmi ágazat számára valaha is készítettek.
Clayton Bartolo, Málta Turizmusért és Fogyasztóvédelemért felelős minisztere az új turizmus stratégia bemutatásakor elmondta, hogy a máltai kormány mindig bizalmat szavazott és elkötelezettséget mutatott az ország turisztikai ágazata iránt. Ez a dokumentum egy újabb bizonyíték arra, hogy a gazdaságon belül milyen nagy jelentőséget tulajdonítanak a turizmusnak. A tervvel meghatározzák a lépéseket az iparág ismételt felélesztéséhez és jövőbe mutatóvá tételéhez, egészen az évtized végéig. Ily módon biztosítva, hogy a turizmus az elkövetkező években továbbra is hozzájáruljon Málta lakóinak magasabb életminőségéhez.