Évszázados rituálé: az olajbogyó szüret

Az olajfa története szinte egyidős az emberiségével, és nem csupán egy egyszerű gyümölcs, hanem életforma is az anatóliai földeken. A mediterrán éghajlatnak és a több ezer éves hagyománynak köszönhetően Törökország valódi olajfa-paradicsom, ahol a fák nemcsak az Aegean térségben, hanem egészen a Földközi-tenger keleti részéig és Anatólia belsejéig megtalálhatók.
Az olajfa-termesztés leginkább az Égei-tenger vidékén koncentrálódik, itt található az ország olajfáinak 75%-a. Az olajbogyók júniusban virágoznak, és nyár végéig érnek meg, majd ősszel megkezdődik a szüret, amikor a régió megtelik a szüret hangjaival és látványával, ünnepelve a termékeny földeket és a régió konyhájába mélyen beépült hagyományokat. 
A szüret hagyománya több száz éve hozza össze a családokat, közösségeket és látogatókat, hogy közösen ünnepeljék az olajbogyót, amely központi szerepet játszik a régió kultúrájában és konyhájában. Az Égei-tengeren hagyományosan kézzel szedik az olajbogyót, amely megőrzi a termés minőségét, miközben mély kapcsolatot ápol a földdel és a munkával.
A leszedett olajbogyók helyi malmokba vagy üzemekbe kerülnek, ahol azokat gyorsan préselik, és palackozzák a magas minőségű olívaolajat. Az olívaolaj központi szerepet játszik az égei-tengeri konyhában, felerősítve az ételek ízét. Az olívaolajjal készült ételek, mint például az articsókák és a cukkinivirágok, egészségesek és ízletesek, kihangsúlyozva a friss összetevők ízét. Az olívaolajjal készült saláták pedig minden étkezés elengedhetetlen kísérői.

Az olajfa útvonalai: hová érdemes ellátogatni? Törökországot az Európa Tanács az olajfa útvonal részeként ismeri el, hiszen az ország szinte minden régiójában folyik olajbogyó-termesztés. Az Égei-tenger partvidékén Balikesir, ?zmir, Manisa, Aydin és Mugla tartományok a legfontosabb központok. Az olajfa-útvonalon az első megálló az Adatepe Olajbogyó és Olívaolaj Múzeum Canakkaléban, ahol végigkövetheted az olívaolaj készítésének útját. Balikesirben, Ayvalik városában különleges élményként részt vehetsz az olíva szüreten és megkóstolhatod a helyi finomságokat.
Tovább haladva Manisában, Kirkagaç városában található a világ egyik legidősebb, még mindig termő olajfája. A 1650 éves fa 2013-ban műemlékké nyilvánították. Izmirben, az Égei-tenger gyöngyszemében, szintén számos ősi olajfával találkozhatsz, különösen Selçuk, Seferihisar, Urla, Çeşme és Karaburun környékén. Urlában a Köstem Olívaolaj Múzeum 4000 év olajfa-termesztési történetét tárja fel.
Délre haladva Aydin tartomány 25 millió olajfájával vár, ahol az Oleatrium Múzeumban mélyebben megismerkedhetsz az olajfa történetével. Mugla tartomány, különösen Milas városa is jelentős szerepet játszik az olívaolaj-termelésben, itt a Milasi Olajbogyó Szüreti Fesztiválon ízletes olajbogyókat és olívaolajokat kóstolhatsz meg.