Tatárbifsztek kaviárral

Karácsony előtt a legtöbb háziasszony gondja, hogy mi kerüljön az ünnepi asztalra. Ehhez kaptunk remek ötleteket azon a különleges gasztronómiai esten, amelyet a Lengyel Idegenforgalmi Szervezet a budapesti Gastropolis főzőiskolában tartott. A résztvevő újságírók a gyakorlatban is kipróbálhatták a varsói Good Food Concept Elixir éttermének szakácsai írányításával, miként kell elkészíteni a menüben szereplő tatárbifszteket marinált rókagombával, Antonius kaviárral, sült kacsát lusta pierogival, s húsos derelyét.
Adam Dernoga és Michal Szczesniak lépésről lépésre bemutatták, miként készítsük elő a tatárbifsztekhez a marhabélszínt, s a sült kacsához a különleges szószokat. Így fehérrépából tejszín és sült fehér csoki hozzáadásával főztük az egyiket. A meggyszószt pedig vörösborral ízesítettük. Miközben szorgosan követtük a lengyel szakácsok útmutatóit, az Elixir étteremhez tartozó Vodka Museum italait és az Antonius Caviár jobbnál jobb termékeit kóstoltuk.

A hagyományos lengyel konyha megújulásáról több előadás is elhangzott. Farkas Melinda, a Lengyel Idegenforgalmi Szervezet magyarországi képviseletének vezetője, Agata Rybkiewicz, a Warsaw Convention Bureau munkatársa, Michal Szczesniak, a varsói Elixir Étterem séfje, Adam Dernoga, a többek között az Elixir éttermet és a Vodka Múzeumot is magába foglaló, Good Food Concept nevű cégcsoport marketing menedzsere és Vajda Pierre, Lengyelország szakértő és ételkritikus hozzászólásai valamint a bemutatott filmek egyaránt meggyőzték a résztvevőket, hogy a gyönyörű lengyel tájak és városok megtekintése mellett lengyelországi látogatásainkat gasztronómiai ismereteink bővítésével is össze kell kötni. A hagyományos lengyel konyha megújulásáról tanúskodott ez az este is. Csupán Varsóban 4.000 étteremben – köztük 2 Michelin-csillagos és 19 Michelin ajánlott – próbálhatjuk ki a gazdag választékot. 

#ElixirWarsaw #PolishCuisine #WarsawTourism #VisitPoland #LengyelGasztronomia