Franciaország Budapesten

Franciaország turizmusáról, az idei esztendő fő irányvonalairól, célkitűzéseiről, a kiemelt régiókról tartott sajtótájékoztatót az Atout France, az ország idegenforgalmi hivatala, a budapesti francia nagyköveti rezidencián.
Pascale Andréani Franciaország budapesti nagykövete bevezetőjében elmondta, hogy országa a világ egyik vezető turisztikai nagyhatalma, a pandémia alatt is a legtöbb turistát fogadta Európában. A koronavírus ott is rányomta bélyegét a turizmusra, hiszen a 90 millió nemzetközi turista száma a felére mérséklődött. Franciaország célja, hogy megőrizze és megerősítse pozícióját, mint a világ vezető turisztikai célpontja, s ebben számítanak partnereik, így Magyarország együttműködésére is. Számos fejlesztés zajlik országszerte, új programokkal készülnek. Az idei esztendő kiemelt régiói közül eljöttek a tájékoztatóra és bemutatták kínálatukat Korzika szigete, a tengerpart gyöngyszeme Nizza és a Cote d’Azures, a híres síparadicsom, a Les Meneuris, valamint Chenonceau kastélya és a Fontevruad apátság képviselői.
Az új fejlesztések között találjuk Párizsban, a Concorde téren megnyílt Hotel de la Marine-t, amely 200 évig volt a tengerészeti minisztérium épülete, valamint ismét látogatható a felújított híres La Samaritaine áruház. A művészet kedvelői bizonyára örömmel fogadják az új, kortárs múzeumot, a Collection Pinault.
Normandiában, Deauville-ben, egy új kulturális központot létesítenek egy régi zárdában, a Les Franciscaines-t. Dijonban megnyílik a nemzetközi gasztronómiai és borváros.
A válság hatásainak leküzdésére tavaly dolgozták ki a Destination France-t. A tíz évre szóló, a turisztikai ágazat fejlesztését és átalakítását célzó terv 1,9 milliárd eurós költségvetéssel rendelkezik. A Destination France terv célja, hogy Franciaország 2030-ra a fenntartható és a kerékpáros turizmus első számú célpontjává váljon.
A régióknak, amelyek bemutatkoztak Budapesten, kiemelt szerepük van a turizmus fejlesztésében. Nyugat-Korzikán például egyaránt találhatunk Ajaccio és Calvi között részen nagyszerű strandokat, UNESCO világörökségi helyszíneket, mint például a Portói- és Girolatai-öböl, a Scandola rezervátum. Emellett vadregényes túrázásra alkalmas erdők, hegyvidék várja a látogatókat. Közvetlen repülőjárattal érhetjük el Nizza-t, a Cote d’Azur legnagyobb városát Budapestről. Innen akár bejárhatjuk a Riviérát, de a szárazföld belseje felé egy-másfél órányi járásra változatos, vadregényes dombok, hegyek között kirándulhatunk. Felkereshetjük például Eze-t, a híres kis művészfalut, de akár a magas hegyekben síelhetünk is.
Szintén híres síparadicsom a Les Menuires, a világ legnagyobb síarénéja, mely a 3Vallées-ben helyezkedik el. Itt hatalmas, 600 kilométernyi, egymáshoz kapcsolódó, hóbiztos sípálya található és a 160 síliftnek köszönhetően szinte sosem kell várakozni.
A Loire-völgyben elhelyezkedő Chenonceau kastélya a francia reneszánsz egyik gyöngyszeme. A nem messze tőle található Fontevruad apátság is a világörökség része. Az apátság körül épült fel a középkor legnagyobb szerzetesi városa, melyet 1101-ben alapítottak. Itt nyugszik a többi között Aquitániai Eleonóra és fia, Oroszlánszívű Richárd.