toptura.hu hírlevél 2022/6. – 2022. február 28.

Márciustól utazási könnyítések az EU-ban

Az Európai Tanács elfogadta az új utazási keretrendszert, amelynek célja, hogy összhangot teremtsenek a jelenlegi szabályozások sokféleségében, bár az egyes tagállamok továbbra is dönthetnek majd arról, hogy elfogadják-e azokat.
Az aktualizált ajánlás szerint az uniós tagállamoknak engedélyezniük kell a nem alapvetően szükséges beutazásokat azok számára is, akiket az EU vagy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által engedélyezett oltóanyaggal oltottak be, illetve akik felgyógyultak a betegségből, valamint minden olyan utazó számára, akik a vonatkozó uniós jegyzéken szereplő valamely országból érkeznek. Az új szabályok március 1-jétől lépnek életbe, de az egyes tagállamok továbbra is dönthetnek majd arról, hogy elfogadják-e azokat.

Fotó: consilium.europa.eu

A tagállamoknak fel kell oldaniuk az ideiglenes korlátozásokat azok esetében is, akik az érkezésük előtt legalább 14 és legfeljebb 270 nappal megkapták az alapoltási sorozat utolsó adagját, illetve ha kaptak emlékeztető adagot, vagy ha az unióba utazásukat megelőző 180 napon belül felgyógyultak a járvány okozta betegségből.
A WHO által jóváhagyott vakcinával oltottak esetében a tagállamok előírhatják az indulás előtt legfeljebb 72 órával elvégzett, negatív eredményű PCR-teszt meglétét, és további intézkedéseket is alkalmazhatnak, például karantént vagy önkéntes karantént írhatnak elő számukra.
Engedélyezni kell az utazást a 6 és 18 év közötti gyermekek számára, ha teljesítik a felnőttekre vonatkozó feltételeket, illetve lehetővé kell tenni az utazást számukra, ha rendelkeznek az indulás előtt legfeljebb 72 órával elvégzett, negatív eredményű PCR-teszttel. Esetükben a tagállamok az érkezést követően további tesztet, valamint karantént vagy önkéntes karantént is előírhatnak. A 6 éven aluli gyermekek esetében nem írható elő.

Fotó: maps-austria.com

Ahhoz, hogy egy unión kívüli ország esetében valamennyi utazót illetően fel lehessen oldani a korlátozásokat, az új szabályok értelmében az előző 14 napban az adott országban regisztrált, 100 ezer főre eső koronavírusos esetek száma nem haladhatja meg a 100-at, a korábbi 75 helyett. A heti tesztelési arány is emelkedik, mégpedig 100 ezer lakosra vetítve az eddigi 300-ról 600-ra. 

B.Mezei Éva

Az év madara: a zöld küllő

A harkályfélék családjába (Picidae) világszerte több, mint 220 faj tartozik, a sarkvidékeket, valamint Ausztráliát kivéve az egész világon elterjedtek. Az Európában honos 11 faj közül 9 előfordul hazánkban is. Magyarországon minden harkályfaj védett.
Az Év madara 2022 – Sokszínű természet szavazást 41%-kal a zöld küllő nyerte, így 2022-ben a harkályféléket és az erdők madarait ismerhetjük meg jobban. A versenyben a kékbegy 32%-kal a második helyen végzett, a dobogó harmadik fokára pedig a vörös gém állhatott 23%-kal, a leadott 11123 szavazat alapján.
A zöld küllő gyakori harkályfélénk. Szinte egész Európában elterjedt, de költ Délnyugat-Ázsiában is. Sík és hegyvidéken egyaránt megtalálható. Kedveli a ligetes erdőket, fasorokat, városi parkokat, temetőket, ártéri erdőket, de a zárt állományokat elkerüli. Állandó madár, de télen kóborolhat.

Fotó: mme.hu

Odúban költ, amit maga készít és akár több évig is használ. Évente egy fészekaljat nevel. Rendszerint 5-7 tojást rak. Sík vidéken elhagyott odúját szívesen foglalja el a fokozottan védett szalakóta. Hazai fészkelő-állománya 15 000 – 17 000 párra tehető (2014-2018) és növekedést mutat. Jellegzetes „klü-klü-klü-klü-klü” hangját már március közepén hallatja. Sokszor nehéz észrevenni, mivel veszély, vagy az őt figyelő ember elől gyakran a fa törzse mögé rejtőzik, a törzs másik oldalán keresgél és eközben pillanatokra oldalt kipillantva tartja szemmel az eseményeket.
Fő táplálékát a hangyák jelentik, de a fák kérge alatt megbújó más rovarokat és azok lárváit, bábjait is elfogyasztja. Rendszeresen keresgél a talajon is. A hideg idő beálltával gyümölcsöket és magvakat is eszik, de előszeretettel bontja ki a hangyabolyokat, melyekben hangyákat és lárvákat keres.

Fotó: mme.hu

Idős fák meghagyásával segíthetjük, hogy állománya ne csökkenjen. A holtfa az erdei élőhelyek kulcsfontosságú eleme a biológiai sokféleség, az erdők természeti folyamatai szempontjából. Holtfáról beszélünk akkor is, ha a még élő fán van egy elhalt vagy korhadó faág, de lehet az egész fa holt, amin belül megkülönböztetünk álló vagy fekvő holtfát, fatuskót, illetve egyéb leesett fadarabokat. A holtfa mérete, nedvességtartalma, kora és faja mind fontos tényezők a különböző élőlények számára. A legtöbb harkálynak szüksége van holtfára, mivel abban élnek azok a szaproxilofág rovarok, amelyek étrendjük nagy részét kiteszik. A harkályok fészkelés céljából és dobolásra is használják az elhalt vagy korhadó fákat. (Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, www.mme.hu)

Havas élmények Donovalyban

Donovaly hosszú évek óta a magyar síelők egyik kedvenc síterepe. Budapestről és Észak-Magyarországról könnyen elérhető.
Szinte egész Szlovákiában folytatódnak a fejlesztések, amelyekkel a legtöbb síelő az idei szezonban találkozhatott először. Tavaly nagymértékben korszerűsítették a világítást, a több mint két kilométer hosszúságú sípályaszakaszon modern LED technikát alkalmaztak, amelynek energiafogyasztása jelentősen alacsonyabb, környezetkímélőbb és hatékonyabb. Az esti síelők mindezt a sötétedéstől kezdve, egészen 21.00 óráig maguk is megtapasztalhatják.

Fotó: Pusztay Sándor

Apres ski bárok a sípályáknál
Az élménydús síeléshez hozzátartozik a minőségi szolgáltatások kínálata, valamint a vendéglátóegységek szolgáltatásai a pályán és azon kívül is. A Nová Hola alsó állomás kedvelt helyszíne az HUSKY BAR, új köntösbe öltözött. A kibővített alapterületen, a bárban és a teraszon, az asztaloknál és a lounge zónában újabb hatvan ülőhely létesült.
Szintén újdonság a Zahradiste négy személyes ülőliftnél létrejött apres ski hely. A kör alakú, felújított „Záhradiste Bistro” bár közös terasszal a síelők rendelkezésére áll nemcsak a nappali, hanem az esti síelésnél is. A jó minőségű kávék és sütemények mellett mindkét egységben gyorsételeket is fogyaszthatnak a vendégek.

Fotó: Pusztay Sándor

Síelésen kívül is van élet
Bár a két hegyoldal Donovalyban sok síelő igényeit kielégíti, egyre többen érkeznek vékonyabb lécekkel, vagy kapnak kedvet helyben, hogy kipróbálják a sífutást. Utóbbi esetre természetesen a kölcsönzők is felkészültek. Az ország egyik legjobban karbantartott sífutópályáját egyre többen keresik fel. Sokan egy körrel indítanak kora reggel a sífutópályán, majd utána jöhetnek a meredekebb hegyoldalak.
A síelésen kívül igazi nagy kaland a paragliding. Egyedülálló élmény a talajtól való elválás, és az, hogy oktatóval tandemben bárki átélheti a hihetetlen szabadság érzését. Hatalmas adrenalin löket, ahogy egy siklóernyőn lebeghetünk a levegőben kb. 200-500 méteres magasságban a föld felett.

Fotó: Pusztay Sándor

Ha valaki a földön szeretne maradni, azokat egész nap várja a korcsolyapálya, a bátrabb és vélhetően fiatalabb nemzedéket pedig a Riders Park, amelyet profik építettek ugratókból és egyéb elemekből. De lovas-, és kutyaszán is rendelkezésre áll.
Szerencsére idén a havazás is gyakori vendég a hegyekben. Idejében tudták megnyitni a pályákat, így az összes sípálya és felvonó üzemel.

Pusztay Sándor