Nyit a Bükki Csillagda

Március 8-án a nagyközönség előtt is megnyitja kapuit a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság legújabb attrakciója, a Bükki Csillagda, és a hozzá tartozó Bolygótúra tanösvény. Hazánk és a térség legmodernebb, és legjobban várt természettudományos oktató- és bemutatóközpontjáról van szó. A látogatóközpont teljesen elkészült, és minden olyan elemmel rendelkezik már, amely a látogatók fogadásához, az élményszerzéshez, tudásátadáshoz szükséges.
A csillagdában többek közt megtudhatunk számos érdekességet központi csillagunkról, mikroszkóppal megvizsgálhatunk és meg is érinthetünk egy valódi vasmeteoritot, a VR-szobában pedig az űrutazók bőrébe bújhatunk.
Választható virtuális valóság (VR) küldetések:

  • Repülés egy marsi kanyonban,
  • Űrsiklóval a Holdra,
  • Űrséta a Nemzetközi Űrállomás körül.
    Ám, ha ez sem lenne elég, akkor az érdeklődők madártávlatból élhetik át a sárkányrepülés élményét, és nézhetnek szét 360 fokban a Bükk fölött.
Fotó: BNPI

A létesítményben helyet foglal még egy planetárium, a kupola alatt pedig egy asztrofotózásra és megfigyelésekre alkalmas teleszkóp szolgálja a tudományt. A nyitással egy időben számos program várja a közönséget.
Ám nemcsak odabent, hanem kint is különleges élmények várják majd a látogatókat. A Bükki Csillagdához kapcsolódik egy négy kilométer hosszú tanösvény is, mely a Bolygótúra nevet viseli: a környék természeti, földtani és kultúrtörténeti értékei mellett egy Naprendszer modellt is tartalmaz.
(Forrás: BNPI, Bükki Csillagda Facebook oldala)