Málta is könnyít az egészségügyi és beutazási szabályokon

A szigetországban szerencsére nagyon alacsony mértékű a járvány terjedése, a lakosság átoltottsága ezzel szemben igen magas. A felnőtt lakosság 80%-a már felvette a harmadik, ismétlő oltást. Ennek köszönhetően márciustól lazítanak a járvány miatt bevezetett szabályokon. Március 7-től azok a vendéglátóhelyek, amelyeknek eredeti működési engedélyében a nyitvatartási idő hosszabb, mint a most engedélyezett (jelenleg éjjel 1-kor be kell zárni), azok tovább nyitva maradhatnak.
Ugyanekkortól a karantén szabályok is módosulnak. A teljesen beoltottak (kizárólag EMA vakcinával) mentesülnek a kötelező karantén alól, ha Covid-fertőzöttel kerültek kapcsolatba, míg az oltatlanoknak ilyen esetben öt napig házi karanténban kell maradniuk, ahonnan egy negatív PCR teszt eredménnyel szabadulhatnak. Azoknak a fertőzötteknek, akik egyébként teljesen oltottak, tíz nap helyett csak hét napig kell karanténban maradniuk és negatív eredménnyel szabadulhatnak. Oltatlanok esetében, aki megfertőződik vagy fertőzöttel egy háztartásban él, azokra továbbra is 14 napos karantén vonatkozik. A teljesen oltottaknak, ha „dark-red” országból érkeznek Máltára, mindössze hét napig kell csak karanténban maradniuk a korábbi tíz helyett, amennyiben pedig „red” országból érkeznek (pl. Magyarország), akkor egyáltalán nem kell karanténba vonulniuk. 
További beutazás könnyítés 2022. március 7-től, hogy akik nem az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elfogadott vakcinával lettek teljesen beoltva, de a WHO által elfogadott oltást kapták elsődleges oltásként (azaz Sinopharm-t vagy Covisheld-t) és abból mindkét szükséges dózist megkapták, azok szintén beutazhatnak Máltára (ismétlő, EMA oltás nélkül) egy negatív PCR-teszt eredménnyel, aminek mintavétele a Máltára érkezés előtti 72 órán belül készült. Ennek az a további feltétele, hogy rendelkezzenek (a kiállító ország szabályai szerint) érvényes és Máltán elfogadott (pl. EU-s) oltási igazolással.
Április 11-től, a szabadtéri, nem ültetett rendezvényeken korlátozások nélkül lehet részt venni, ugyanakkor a beltéren megrendezésre kerülő eseményeken csak az érvényes oltási igazolvánnyal rendelkező, teljesen beoltottak vehetnek részt. 
A gyerekek iskolai maszkviselése a húsvéti szünet után is kötelező marad, bár a máltai egészségügyi miniszter, Chris Fern legutóbbi nyilatkozatában elmondta, hogy amennyiben az esetszám Máltán továbbra is alacsony marad, akkor az áprilisi szünetet követően javaslatot tesznek a feloldására.