Nagy érdeklődés a 44. Utazás kiállításon

Az elmúlt évben a járványveszély miatt elmaradt az utazni vágyók körében népszerű Utazás kiállítás. Az idén március 3-6 között, jelentős érdeklődés mellett rendezték meg a 44. Utazás kiállítást, amelynek az átépített Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási központ adott ismét otthont.
A Hungexpo szándéka az volt, hogy az utazási és idegenforgalmi szakma képviselőivel összefogva meggyőzzék a nagyközönséget arról, hogy ismét lehet utazni. Fontosnak érezte a hazai turizmus egyik legjelentősebb szervezete a Hungexpo, hogy az újjászületett környezetben ismét helyet adjon a rendezvénynek. Az idén 30 ország mintegy 100 kiállítója volt jelen, ahol 20 ország önálló standdal képviseltette magát.
Ugyan ebben az időben szervezték meg a 30. Budapest Boat Show-t, ahol csaknem 100 hajót tekinthettek meg a látogatók. A külföldi díszvendég Egyiptom, látványos standdal képviseltette magát, ahol igyekezett megmutatni ismert látványosságait és kevésbé köztudott történelmi hagyományait. A belföldi díszvendég a Balatoni régió volt, akik igyekeztek kedvet csinálni a téli, nyári programokban gazdagodó térség felkereséséhez.
Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere megnyitó beszédében kifejezte örömét, hogy visszatért az élet a Hungexpóra, hiszen a hazai turizmus szereplőinek mindennél nagyobb szükségük van a járvány után a turizmusban rejlő gazdasági és idegenforgalmi lehetőségek bemutatására.
Ghada Shamir Shalaby, Egyiptom turisztikai és régiségügyi miniszterhelyettese, Egyiptom sokszínűségéről, az attrakciók gazdagságáról beszélt, hangsúlyozva, hogy a nagyszámú kulturális örökséggel rendelkező ország több célcsoport számára kínál tartalmas üdülési lehetőségeket.
Az egyik leglátványosabb pavilonnal Szlovákia rendelkezett, ahol az ország tíz kiállítója mutatkozott be.

Vaclav Mika (fotó: Máté István)

Vaclav Mika, a Slovakia Travel idegenforgalmi ügynökség vezérigazgatója a kiállításon elmondta, hogy eddig kitűnően sikerült az idei téli szezon, amelynek jellemzője a sok hó és a napsütés volt. Reményeik szerint a tél hosszú lesz, így sokáig lehet még siklani a Magas-, vagy az Alacsony-Tátra lejtőin. Ugyanakkor a magyar utazók figyelmébe ajánlotta a szlovák aquaparkokat, és gasztronómiát, valamint a közös történelemből adódó kulturális-, és építészeti értékeket.