Gyógynövényeskert Halimbán

Halimbán élt és dolgozott csaknem fél évszázadon át dr. Szalai Miklós plébános úr, aki figyelmét a gyógynövények tanulmányozásának szentelte, és hatalmas gyógynövényes tudásra tett szert. Teakeverékei, amelyeket a környéken szedett gyógynövényekből állított össze, országszerte ismertté lettek, tízezrek számára hozva gyógyulást. Évtizedeken keresztül folytatott tevékenysége alapján Szalai Miklóst „halimbai esperes”-ként az egész ország ismerte. Nevéhez fűződik a Halimbárium gyógyteacsalád megszületése. A Halimbárium teák az országban elsőként bolti forgalomban is megvásárolható gyógynövényekből összeállított teakeverékek voltak. Nagy lépést jelentettek ahhoz, hogy az emberek maguk is tegyenek egészségük helyreállításáért, ezáltal kezükbe vegyék saját sorsuk irányítását.

Fotó: Papp Sólyom

Egykori lakhelye, a ház, amelyben élt és dolgozott, kertjével együtt ad helyet a Dr. Szalai Miklós Gyógynövényeskert, Bemutató- és Oktatóközpontnak, amely méltón őrizi a „halimbai esperes” hagyatékát, továbbá elősegíti a településhez és az egész környékhez kapcsolódó gyógynövényes hagyományok felélesztését, bemutatását és elterjedését. A házban kiállítás látható Szalai Miklós életéről és munkásságáról, a kert pedig egy egyedülálló, nagy fajszámú élő gyógynövénygyűjteményt foglal magában.

Fotó: Papp Sólyom

A jelenleg 4000 m2-en elterülő kert nemcsak gyógy- és fűszernövényeknek ad helyet, hanem őshonos régi magyar gyümölcsfajtáknak, szőlőtöveknek és zöldségfajoknak is helyet biztosít. Mindezen növényfajok többsége, a kert hátsó részében elhelyezkedő, az összterület kb. negyedét elfoglaló veteményes kertben találhatóak. A nagy fajgazdagsággal jellemezhető kertben a növénytermesztés két fontos célt próbál kielégíteni. Egyrészt hozzájárul a helyi közétkeztetéshez azzal, hogy a zöldség-, gyümölcs- és a szőlőtermés jelentős részét a helyi óvodakonyha részére állítja elő. Másrészt és mindenek előtt a bemutatást és az oktatást szolgálja a kertbe látogató felnőtt és diákcsoportok részére.
Nyitvatartás: az emlékház és a kert egész évben látogatható hétköznapokon 7-15 óráig, de javasolják a májustól szeptemberig tartó időszakot, amikor a növények a legszebb állapotban vannak. Bejelentkezés szükséges.
Elérhetőség:
Vajai Erzsébet: 06202296146
Halimba Község Önkormányzata: 06-88/237-003
e-mail: gyogynovenyeskert.halimba@gmail.com
Facebook: Dr. Szalai Miklós Gyógynövényeskert Bemutató és Oktatóközpont