Megjelent a HTM júniusi száma!

Nyári kalandozás
Megérkezett a nyár. Néha ugyan váltakozó időjárással, de itt van, és már mindenki a nyári pihenését,
túrázását, szabadságolását tervezi. Tapasztalatom szerint csaknem teljesen mindegy, hogy – pénztárcánkat is figyelembe véve – a bakancsos természetjárást, a környező országok túrahelyeit, távolabbi vidékek magasan fekvő gerinceit vagy az idegennek tűnő világok kulturális, történelmi örökségeit látogatjuk. Valamennyi esetben a számunkra izgalmas vagy érdekes tájak megismerése, a szabadidő hasznos vagy éppen pihentető eltöltése a fontos.
Magazinunk megjelenésével egy időben, a korábbi évtizedek hagyományainak megfelelően, magam is a Magas-Tátrában vagyok, ahol Ótátrafüreden a nyári turista szezon megnyitóján veszek részt. Utazási irodák vezetőivel, természetjárókkal, utazásszervezőkkel történt beszélgetéseim során erősödött meg bennem az a megállapítás, hogy ismét divat lett túrázni, az emberek minél több időt szeretnének a szabadban eltölteni.
Jól tudjuk, hogy a hazai tájak mellett a legnépszerűbb turistacélpont továbbra
is Horvátország a maga tengerével vagy Szlovákia és Ausztria a kedvelt magashegyekkel. Ezek a vidékek ráadásul a hazai magas infláció és áremelkedés hatására még fel is értékelődtek, mivel – a hazai árak ismeretében – sokan mondják: ennyi pénzért külföldön is nyaralhatunk.
A HTM jelen számának összeállításakor igyekeztünk figyelembe venni ezeket az olvasói igényeket. Ennek megfelelően a magashegyi túrázást bemutató, visszaemlékező írásunk mellett, a bennünket körülvevő országok túrahelyeit mutatjuk be, míg a többi írás azokra a vidékekre kalauzolja el az olvasót, ahová határainkon belül is érdemes ellátogatni. Ha írásaink alapján Önök is kedvet kapnak bármelyik ország vagy vidék tájait a következő hónapokban bejárni, ott rövidebb-hosszabb időt eltölteni, keressék fel, járják be azokat, és pihenjenek vagy szerezzenek minél több új ismeretet, akár egyénileg, akár családosan.
Pusztay Sándor főszerkesztő

Megjelent a HTM magazin 2023. júniusi száma. Megvásárolható, megrendelhető a Kornétás Kiadóban.
Cím: 1138 Budapest, Népfürdő u. 15/D. Telefon: 359-1964 E-mail: titkarsag@kornetas.hu