Sok programot kínál a 11. Valletta Barokk Fesztivál

A nemzeti örökségért, a művészetekért és a helyi önkormányzatokért felelős miniszter, Owen Bonnici részleteket közölt a 2023. január 11. és 29. között megrendezésre kerülő, 11. Valletta Barokk Fesztivál végső előkészületeiről.
Bonnici miniszter kijelentette, hogy az idei fesztivál 36 koncertből álló változatos programot kínál, amelyeket 20 különböző helyszínen rendeznek meg Máltán, többek között az Auberge de Provence-ban, a Gran Salonban, a Szent János-társkatedrálisban és a Manoel Színházban. „A Valletta Barokk Fesztivál a barokk zene legrangosabb művészeit és együtteseit látja vendégül hazánkban. Ez egyértelműen mutatja, hogy a kultúra mennyire dinamikus, és hogyan teremt különféle lehetőségeket, amelyek a kreatív gazdaság minden részét lefedik” – zárta Bonnici miniszter.
A Festivals Malta elnöke, Aaron Zahra kijelentette, hogy „A Valletta Barokk Fesztivál akár egy mágnes, Európa minden tájáról vonzza a kulturális turizmusra nyitott látogatókat, akik azért jönnek Máltára, hogy elmerüljenek a fesztivál által kínált csodálatos holisztikus barokk élményben. Küldetésünk szerves része, hogy Málta Európa egyik vezető fesztivál úticélja legyen.”
Ez lesz a második évad, amióta a fesztivál 2021-ben felkerült az ügynökség rendezvényportfóliójába. „A Valletta Barokk Fesztivál valóban kiegészíti magas színvonalú kulturális fesztiválportfóliónkat, és újabb lehetőséget biztosít számunkra, hogy még magasabbra tegyük a mércét, mint a máltai fesztiválok nemzeti ügynöksége” – jegyezte meg Annabelle Stivala, a Festivals Malta vezérigazgatója.
Kenneth Zammit Tabona művészeti igazgató kijelentette, hogy az idei fesztiválban több műfaj is keveredik, ami a régizene egyedi interpretációját teszi lehetővé. A fesztiválon rock és jazz, 20. századi és kortárs zenekari kompozíciók is megszólalnak.

A fesztivál alaphangját a Dettingen Te Deum és más Handel művek nyitókoncertje adja meg, amelyet a Valletta Baroque Ensemble és a Kor Malta ad elő Christian Curnyn vezetésével a vallettai Szent János-társkatedrálisban. A fesztivált Girolamo Abos olasz-máltai zeneszerző miséjének világpremierje zárja a vallettai jezsuiták templomában, amelyet a The Monteverdi Project és a Cantar Lontano ad elő Marco Mencoboni vezényletével. A fesztiválon számos sztár is fellép, Mahan Esfahani, Charlie Siem, Gabetta Consort Valer Barna-Sabadusszal, Vasillis Varvaresos, Avi Avital és még sokan mások. A tavalyi sikert követően az idei programban is visszatér a The Rock Troupers & the Valletta Baroque Ensemble BaRock projektjükkel a Manoel Színházban.
A Valletta Barokk Fesztivált a Festivals Malta szervezi a Teatru Manoel és a VisitMalta együttműködésével, és 2023. január 11. és 29. között kerül megrendezésre. Jegyek és további információk a www.festivals.mt oldalon érhetők el.