Madárvédelem odútelepek létesítésével

Az EGERERDŐ Zrt. 2020-ban határozta el, hogy az odúlakó madarak életfeltételeinek javítása érdekében minden évben létrehoz új odútelepeket, olyan középkorú erdőkben, ahol a fészkelés lehetőségei korlátozottak. Márciusban a mátrai Görgőbükki út mentén helyeztek ki ötven odút („A” és „B” típusúakat) az erdészeti társaság kollégái, létrehozva ezzel egy új madárvédelmi telepet, lehetőséget kínálva a környékre jellemző odúlakó madaraknak (szén-, kék- fenyves- és barátcinege, örvös légykapó, csuszka, stb.), hogy helyben letelepedjenek, menedéket találjanak, és biztonságos körülmények között neveljék fel az utódokat idén, és az ezt követő sok-sok éven keresztül.
A fenyőelegyes bükkös középkorú állományban egymástól átlagosan 40 m-re helyezték el a madárlakásokat az erdészek. Az odúk helyét szakmai térképész programmal (TERI) is rögzítették a madárvédők, így bővítve a cég térképes odúkataszterét. A kellő távolság megtartása mellett az odúkihelyezésnél még számos dologra oda kellett figyelni a szakembereknek. Többek között az uralkodó szélirány, a biztonságos felfüggesztés, a 2-4 m-es magasság, a berepülő nyílás szabadon hagyása és egyéb szempontok figyelembe vétele is, mind befolyásolják a későbbi sikeres költést.
A korábbi odútelepek tisztítása, karbantartása folyamatban van, ahol a fészekanyag alapján, ill. a tojásmaradványokból lehet következtetni a bennük költő madarak családjára vagy fajára, és a költés sikerességére.
Ez a program is jól mutatja, hogy az erdőgazdaság hangsúlyos tényezőként kezeli az ökológiai szempontokat és a madárvédelmet, mely többek között az erdő biológiai sokszínűségét és vitalitását is szolgálja.
Az elhivatott szakembereknek hála idén tavasszal további odútelepek létesülnek, az erdészeti társaság felsőtárkányi, parádfürdői és szilvásváradi erdeiben. A 2024-es tervek megvalósulásával akár 600-800 fióka is kikelhet a tojásokból az új madárlakásokban.