toptúra hírlevél 2024/9 – 2024. április 8.

Nemzetközi Tűzijáték Fesztivál Máltán

2024. áprilisában ismét a Máltai Nemzetközi Tűzijáték Fesztivál borítja színes fényárba a máltai és gozoi égboltot. A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre. Újdonságképp egy felvezető eseményre is sor kerül április 13-án a koncertjeiről jól ismert Granaries területen Floriana városban.

A fesztivál feleleveníti Málta gazdag tűzijáték művészeti történetét és hagyományait, ami a szigeteken egészen a XVI. századig nyúlik vissza. A tűzijátékok évszázadok óta a vidéki ünnepek szerves részét képezik. Tűzijáték rajongók, turisták, családok és profi fotósok, valamint a kulturális értékek iránt érdeklődők ezrei élvezhetik a pirotechnikai bemutatók csodás látványát mind a szárazföldön, mind a levegőben.

A fesztivál Málta és Gozo számos településén, ikonikus helyszínén kerül megrendezésre. Idén fényárba borul Valletta, Marsaxlokk, Mellieha és a gozoi Nadur település is. A nagy fináléra ismételten a vallettai Nagy Kikötő (Grand Harbour) drámai háttere előtt kerül sor. A Máltai Tűzijáték Fesztivál egy nagyon látványos program, aki teheti, ne hagyja ki a lélegzetelállító látványt és magával ragadó hangulatot. Egyedülálló kulturális élmény kicsiknek és nagyoknak egyaránt.  

Kardiotanösvény nyílt Iszkaszentgyörgyön

Újabb kardiotanösvényt adtak át az Út az egészséghez program keretében: az iszkaszentgyörgyi kastélyparkkal bővült tovább a Budapesti Szent Ferenc Kórház szív- és érrendszeri betegségek megelőzésért létrehozott kardioösvény-programja. Az újabb tanösvény a Budapesti Szent Ferenc Kórház szakmai irányításával, az iszkaszentgyörgyi önkormányzat gondozásában és a Gajavölgy Egyesület közreműködésével valósult meg.

A programban eddig a Szent Ferenc Kórház és a helyi önkormányzat országosan kilenc helyszínen létesített egészségmegőrző és rehabilitációs célú túraösvényeket. Az állami erdők kiemelt szerepet töltenek be az egészség védelmében. Az egészségesek esetében a megelőzést, a szív-érrendszeri, a magasvérnyomás-betegséggel élők, cukorbetegek esetében a szövődmények kialakulásának megelőzését célozzák a túraösvények.

Az elkövetkező időkben a népegészségügyi termékadó 10 százalékos felajánlásaiból további tanösvények kiépítését és működtetését is támogatják annak érdekében, hogy minden magyar számára elérhető legyen az Út az egészséghez program.

Az iszkaszentgyörgyi tanösvény két útvonallal várja a kirándulókat. Rövid túraútvonal: 2,5 km, időtartama 30-40 perc,
szintemelkedés 63m, kék jelölés. Hosszú túraútvonal: 5,7 km, időtartama 90 perc, szintemelkedés 168m, piros jelölés.

További információk, térkép a tanösvényről: http://www.szentferenckorhaz.hu/iszkaszentgyorgyi-tanosveny

Élménytúrák Pöstyénben

Pöstyénben a tavaszi szezonban folytatódnak a népszerű turista kalandtúrák. A nagyszombati Regionális Turisztikai Szervezet hív mindenkit arra az előadásra, melynek főszereplője a vállalkozó, látnok és örök optimista Winter Lajos, aki világszerte híressé tette Pöstyént.

Az elmúlt évadokban nagy érdeklődés mutatkozott az ilyen típusú műsorok iránt. Ezek nem hétköznapi vándorlások egy idegenvezető tolmácsolásával. A résztvevők fejhallgatót kapnak, amelyből a nagyszombati Ján Palárik Színház színészeinek előadásában hallhatják a Winter család sorsának dramatizálását. A túrákra szombatonként kerül sor május 25-ig 10 és 14 órai kezdettel. A vokális kíséret mellett a Színpad Színház és a Kis Roma Színház amatőr színészei korhű jelmezben a család életének jeleneteit játsszák a város és a Fürdősziget egyes állomásain.

A történet a pöstyéni fürdőhöz kapcsolódó legérdekesebb látnivalók hátterében játszódik. Az oszlopsor hídnál kezdődik, és a következő megállók a Kursalon, a Green Tree fürdőház, a mankótörő szobra, a gyógyszállodák és az Éva uszoda. A Winter család áll mindezek építése mögött. Winter Lajos útja a sikerhez nem volt könnyű. Túlélte a két világháborút és a gazdasági válságot, üldözték, kihallgatták és koncentrációs táborba börtönözték. Munkája és öröksége feledésbe merült, de az élménytúráknak köszönhetően még mindig él. Kortársaira szobra emlékezteti, ahogy a Fürdősziget életét figyeli. Az élménytúrák szlovák és magyar nyelven zajlanak, jegyek kaphatók online a www.krajzazitkov.sk honlapján vagy személyes foglalás útján a Pöstyéni Információs Központban.