Megjelent a HTM magazin!

Mozduljunk ki a városból!

Amikor túrázásról esik szó, mindenki a magashegyekre, távoli vidékek bejárására gondol. A „szépasszonyok nyara” időszakában egy-egy hétvégén érdemes a városokhoz közelebb eső túralátványosságokat is felkeresni. Ilyen például a Budai-hegység egyik népszerű sziklája, a Nyakas-kő. Biatorbágy déli határában, a Tétényi-fennsík nyugati lejtőinél, az erózió különleges sziklaformációkat alkotott. Itt található a látványos Nyakas-kő, amely kitűnő túracélpont lehet a bakancsos turisták és sziklamászók számára egyaránt.
Kiindulópontként Biatorbágytól délre, a Sóskút felé vezető országúton, a falu szélétől kb. egy kilométerre visz egy bekötőút, amelynek kezdeténél a parkolóban egy kis térképes, információs tábla mutatja be a környék látnivalóit.

A túraútvonalon, a piros jelzés mentén haladva kellemes erdei séta után bukkan fel előttünk a Nyakas-kő bizarr sziklatömbje. Innen a P– jelzésű turistaút mentén, a feljutáshoz kényelmesen balról kerülhető meg a szikla, de a bátrabbak a sziklaformáció jobb oldalán felkapaszkodhatnak morzsalékos, meredek terepen a Nyakas-kő széles, lapos tetejére, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a szomszédos Madár-szirtre, a Biai-tavakra, a Zsámbéki-medencére. Amennyiben tovább akarjuk folytatni túránkat, óvatosan ereszkedjünk le a
szikláról, és meredek kaptatón másszunk fel a Madár-szirt déli oldalára, és haladjunk tovább a kijelölt útvonalon. Rövidesen elérjük a balra leinduló, hosszú lépcsősort, amelyet találó néven Százlépcsőnek neveztek el. Ereszkedjünk le a kőlépcsőkön, és a sűrű cserjék után megcsodálhatjuk a szavannaszerű sziklagyepes tájat. Menjünk tovább a kis magaslaton álló Kis-Visszhang-dombra, amelynek tetejéről gyönyörű panoráma tárul elénk a hosszan elnyúló Madár-szirtre és a Nyakas-kő jellegzetes sziklagombájára. Rövid pihenő és néhány
fotó elkészítése után, keskeny ösvényen érünk le ismét a betonútra, ahol balra fordulva jutunk vissza a kiindulási ponthoz.

Pusztay Sándor főszerkesztő

Megjelent a HTM magazin 2022. szeptemberi száma. Megvásárolható, megrendelhető a Kornétás Kiadóban.

Cím: 1138 Budapest, Népfürdő u. 15/D. Telefon: 359-1964 E-mail: titkarsag@kornetas.hu