Megjelent a Kis- és a Nagy-Fátra túrakalauz

Két nagyszerű, túralehetőségekben gazdag, a magyar olvasók előtt kevésbé feltárt, de egyre népszerűbb hegyről jelent meg hiánypótló turistakalauz Barna Béla és Pusztay Sándor tollából és képeikkel a Kornétás Kiadó túrakalauz sorozatában.
A természeti szépségekben gazdag vidék bejárása és feldolgozása során a szerzők figyelme nem kerülte el a régiót, kerületet sem, amelynek területén elhelyezkednek a bemutatásra szánt hegyek.
Zsolna, Árva, Turóc és Liptó vidéke nem csupán összetartoznak, hanem turisztikai érdekességeikkel, gyalogos és kerékpárútjaikkal, történelmi látnivalóikkal szinte kínálják magukat a könyvben való feldolgozáshoz.
A Szlovákia északi részén elterülő Zsolnai régiót nyugatról Csehország, északról Lengyelország határolja. A régióközpont Zsolna (Žilina) mellett több gazdasági és kulturális szempontból jelentős település, emlékhely, építmény felkereshető itt. Ezek sorából érdemes kiemelni Árva várát (Oravsky hrad), amely a legszebb középkori várak közé tartozik, de itt található a kilátóhelyként is kiváló Sztrecsény (Strečno), nem messze tőle az Öreg vár (Starý hrad), Zsolnalitva (Lietava), a szujói (Súlovský) és a Liptói vár (Liptovský hrad). Több községben találkozhatunk a népi építészet emlékeivel, amelyek közül kiemelkedik a Rózsahegy közeli Vlkolínec (Farkasd), amely szerepel az UNESCO-világörökség listáján.
A vidék természeti szempontból is nagyon érdekes, nagyrészt hegyes, változó tengerszint feletti magassággal, amelyet a Vág, a Kyszuca és a Túróc folyók szelnek át. Legmagasabb csúcsa a Nyugati-Tátrában található Bystrá (2248 m).
A könyv címét adó Kis-Fátra (Malá Fatra) és Nagy-Fátra (Veľká Fatra) vonzzák a bakancsos turistákat, a kerékpározókat, vagy télen a síelőket. Éppen ezért bármelyik évszakról van szó, kedvelt időtöltésének, kikapcsolódási, sportolási szokásainak megfelelően mindenki mindenkor megtalálja a számára legmegfelelőbb lehetőségeket.
A túrakalauzt elsősorban azoknak ajánljuk, akik ezt a fenyvesekkel, csipkés hegyekkel, zúgó patakokkal, sziklaszirteken álló várakkal tarkított vidéket akarják felkutatni. A látnivalók nem csupán szemet gyönyörködtetőek, hanem hozzájárulnak a szabadidő hasznos eltöltéséhez, az aktív kikapcsolódáshoz, az egészség megőrzéséhez, a természet ideális környezetében a hozzánk közel álló tájak megismeréséhez.
Keressék fel Önök is ezt a vidéket, fogadják szeretettel és kíváncsisággal ezt a kötetet, amely reményeink szerint sok új információval szolgál. A kötet 20%-os kedvezménnyel vásárolható meg a kiadóban (1138 Budapest, Népfürdő u. 15/D tel.: 06 1 359 1964).