Megnyílt a Lepkekert a budapesti Állatkertben!

Mától tizennyolc trópusi lepkefaj több száz egyedét csodálhatja meg a közönség a budapesti Állatkertben. A 240 négyzetméter alapterületű bemutatóhely 1200 köbméternyi légterében 18 különböző trópusi lepkefaj több száz egyedét lehet megcsodálni. Méghozzá úgy, hogy be is lehet sétálni a lepkék közé, így a közönség lényegében egy térben mozoghat velük.
A Lepkekert, mint szezonális látnivaló 2000 óta létezik az Állatkertben, bár a helyszín az idők során kétszer is változott. Jelenlegi helyére, a Pálmaház, az óriásvidrák és a prérikutyák kifutója, illetve a sörényes hangyász kifutó által határolt területre 2014-ben került. A bemutatóhely általában nyár elejétől kora őszig látogatható, de ha az időjárás megengedi, már május végén megnyitják. Így van ez az idei évben is.
A bemutatott lepkefajok mindegyike Közép- és Dél-Amerika trópusi élőhelyein őshonos. Az állatok bebábozódott állapotban érkeznek egy Costa Ricában működő lepkeszaporító farmról. A bábokat a Lepkekert közepén lévő, üvegfalú bábszekrényben helyezik el, így a közönség egy kis szerencsével magát a kikelést is megfigyelheti.

Amíg a bebábozódás előtt, hernyó állapotban elsősorban levelekkel táplálkoznak, az imágók, azaz a bábból kikelt kifejlett lepkék az energiában gazdag, édes táplálékot kedvelik, mert erre van szükségük az aktív repüléshez. Jellegzetes pödörnyelvükkel az etetőtálakba kitett gyümölcsök, félbevágott banán és narancs nedvét szívogatják, illetve szívesen járnak rá a fiolákban kihelyezett mesterséges nektárra is. Étlapjukon emellett természetesen nektár is szerepel, ugyanis az Állatkert kertészei számos olyan, nektárt bőven adó növényt telepítettek a Lepkekertbe, amelyeket a lepkék a természetben is látogatnak.
A Lepkekert a színpompás trópusi lepkék mellett a változatos növényzet miatt is érdemes a közönség figyelmére. A lepkéknek nektárforrásként szolgáló, de a szemnek is szép látványt nyújtó sétányrózsák és csillagcsokrok mellett tillandsiák, broméliák és orchideák teszik teljessé a varázslatos trópusi élményt.
Aki kíváncsi a lepkékről való gondoskodás napi feladataira is, annak most hétvégén 11 óra tájban érdemes felkeresni a Lepkekertet. A gondozók ilyenkor töltik fel a fiolákat nektárral, valamint a frissen kikelt lepkéket is kiengedik a bábszekrényből.

Fotók forrása, valamint bővebb információk a budapesti Állatkertről: www.zoobudapest.com