toptúra hírlevél 2024/14 – 2024. május 27.

Márai Sándor emlékkiállítás és Márai Bistro Kassán

A kassai Masiarska utcában található Márai Sándor emlékkiállítás és tárlatvezetés egyedülálló betekintést nyújt Márai Sándor író életébe, aki a 20. század második felében a magyar irodalom talán egyik legmeghatározóbb alakja volt, s időtálló regényeivel szülővárosát, Kassát a nemzetközi irodalmi köztudatba emelte. Azokban a helyiségekben, ahol ez a kassai irodalmi óriás élt és dolgozott, a látogatók megtekinthetik kéziratait, fényképeit és más személyes tárgyait.

A Márai életéről alkotott képet feleségének, Lolának és öccsének, Radványi Gézának a történetei teszik teljessé, amelyeket a látogatók a kiállítás ideje alatt hangfelvételeken keresztül szó szerint átélhetnek.
Kassán egy másik helyszín is az író nevét viseli: a Márai Bistro az ikonikus sétálóutcában, neves éttermek, kávézók mellett nyitott meg. A nagy várakozásnak úgy kívánnak megfelelni, hogy a gyökerekhez nyúltak vissza, egészen a leghíresebb vendégig, Márai Sándorig, aki szeretett ide járni, szeretett itt kávézni, ebédelni. A hagyomány szerint itt ismerte meg feleségét, Lolát.

A múltat és a jelent összehozni mindig kihívás: egy olyan helyet szerettek volna nyitni, ahol az étellel, itallal együtt a szellemiséget is magukba szívhatják a vendégek. A menüsort Márai kedvenc ételei ihlették: izgalmas téma a szlovák-magyar ízek és konyha fúziója, meglepő ételekkel kényeztetik a vendégeket a Márai Bistroban.

Magyar Mozgókép Fesztivál a Veszprém-Balaton régióban

A Balaton-parti nyaralást színesítheti a június 12-15. között megrendezésre kerülő MOZ.GO, a Magyar Mozgókép Fesztivál. Ez a  magyar film ünnepe lesz a Veszprém-Balaton régióban. Június 12-én a veszprémi História Kertben a Ma este gyilkolunk című krimi-vígjáték premier előtti gálavetítésével kezdődik és négy napon át tart a hazai filmek legnagyobb ünnepe. 

A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szervezésében, a Magyar Filmakadémia védnökségével három városban, Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban, 12 helyszínen közel 100 magyar filmet – köztük számos premiert – láthatnak majd a filmbarátok jelképes, 500 Ft-os áron.

A MOZ.GO idén először olyan, még készülő magyar alkotások kulisszatitkaiba is betekintést ad a közönségnek, mint a Hunyadi és a S.E.R.E.G. Mindez különleges élmény a közönségnek és pezsgő találkozó a magyar filmeseknek.  Szabadtéri vetítések, a legújabb magyar premierfilmek, nemzetközi fesztiváldíjasok, közönségtalálkozók, gyerekprogramok, felújított klasszikusok, kiállítások, koncertek és gasztroprogramok várják az érdeklődőket.

Már szórakoztató programokat is kínál a WizzAir

Városnéző túrákra és focimeccsekre is árul jegyeket a légitársaság – az utasok ezentúl közvetlenül foglalhatnak a WizzAir honlapján és applikációján jegyet különböző rendezvényekre, kiállításokra, városnéző túrákra. A WIZZ Experiences szolgáltatás másik partnere a Coras online szolgáltató. A WIZZ Experiences több mint tízmillió belépőjegyet kínál, több mint hatvanöt ország háromszáz városába.

A jegyvétel nem csak utazást, de további szórakoztató programok elérését is segíti, így például a különböző koncertekre, kulturális és sportrendezvényekre, illetve kirándulásokra.
Néhány ajánlat a legnépszerűbb programokból:

– Görögország: búvárkodás, olívaolaj-kóstoló, hagyományos görög élőzene és vacsoraműsor.

– Spanyolország: túra a barcelonai Sagrada Familiában vagy a madridi Prado múzeumban, jegyek az FC Barcelona mérkőzéseire, Madrid bejárása és legnagyobb látványosságainak megismerése biciklivel, valamint Malaga három legjobb tapas éttermének meglátogatása helyi idegenvezetővel.

– Franciaország: soron kívüli belépők az Eiffel-toronyba, a Louvre-ba vagy vezetett túra a Versailles-i kastélyban.

– Egyesült Királyság: sportmérkőzések, koncertek és West End-előadások, köztük a Hamilton és Az oroszlánkirály.

– Olaszország: kiscsoportos túra Pompejibe archeológusi kísérettel, soron kívüli belépők a Colosseumba vagy az Uffizi galériába, vatikáni túra idegenvezetővel vagy egy AC Milan-futballmeccs.