Megújult Füzér Vára

Újra a régi fényében tündöklik a sokak szerint az ország egyik legszebb fekvésű erődítménye, Füzér Vára. A Zempléni-hegység messze földön híres várának fehérre meszelt falai 552 méterrel magasodnak a páratlanul szép táj fölé. Noha első írásos emléke 1264-ből származik, feltételezések szerint már a tatárjárás előtt is állt, és a nagybirtokos Aba nemzetség egyik tagja építtette, saját költségen. Az időközben a Perényiekhez került Füzér 1526 novembere és 1527 októbere között szolgált legfontosabb nemzeti ereklyénk, a Szent Korona otthonául, ahova Perényi Péter koronaőr menekítette Szapolyai János megkoronázását követően.

A reneszánsz stílusban bővített, lélegzetelállító fekvésű vár nem játszott fontosabb szerepet a török harcokban, pusztulását a császáriak okozták, akik 1676-ban bosszúból felégették, amiért a várat birtokló Nádasdy Ferenc I. Lipót ellen fordult. A 2014 óta folyó rekonstrukciós munkáknak hála Füzér egyre inkább hasonlít középkori önmagára, aminek késő gótikus várkápolnáját akár virtuálisan is megcsodálhatjuk.
A vulkáni kúpról az égbe törő Füzéri Vár egész évben látogatható. Füzér Alsó- és Felső Vára a hét minden napján, reggel 10 és este 6 óra között várja az érdeklődőket. Érdemes azonban útba ejteni a paraszti kultúrát és életmódot bemutató Tájház Portákat, valamint a község szívében fekvő Nagy-Milic Natúrpark Látogató Központot, ahol megtekinthetjük a Füzér és a vár múltját, valamint a környék természeti és kulturális értékeit bemutató kiállítást.