Megújult hídon a Deseda Arborétumba

A SEFAG Zrt. az elmúlt időszakban számos kirándulóhelyen valósított meg turisztikai fejlesztéseket a somogyi erdőben, ennek egyik újabb állomása Kaposvár határában, a megújult Deseda gyalogos híd, amely a parkerdőt és az arborétumot köti össze.
A SEFAG Zrt. a projekt keretében a Deseda-tó, -patak és arborétum, a Kereki vár, valamint Balatonberény-Somoshegy területén egymással összefüggő turisztikai élményelemeket létesített. 2022-ben a balatonberényi főút mentén, a parkerdő szélén, az elbontott egykori kilátó helyén egy 15 m magas, ötszintes kilátót (Somoshegyi kilátó) építettek, ahonnan a Balaton látképe tárul fel a Keszthelyi-öböltől egészen a Tihanyi-félszigetig. Emellett az országos műemlékvédelem alatt álló Kereki várat, a balatoni térség egyetlen megmaradt kővárát, illetve az ide vezető gyalogos túraútvonalat is megújították.

A projekt harmadik helyszíneként a kaposváriak és az ide érkező turisták kedvenc pihenőhelyéül szolgáló Desedán, az arborétumba vezető faszerkezetű, úgynevezett „Szúnyog hidat” újították fel. A 125,3 millió forint költségvetésű fejlesztés keretében a híd a tartópillérek kivételével teljes egészében megújult. A híd hivatalos átadására 2023. július 5-én került sor.
A teljes projekt 247,5 millió forintos támogatásban részesült, melyből a SEFAG Zrt. projektelemeire jutó támogatás 213,2 millió forint. A megvalósuló fejlesztések eredményeként a létesítmények az elmúlt időszakban egyre népszerűbb, akár hosszabb időre tervezett természetjáró túrák, kirándulások egy-egy állomásai lehetnek.