toptúra hírlevél 2023/15 – 2023. július 17.

Egyedülálló élménypark Debrecen mellett

Közel 600 millió forintos beruházás eredményeként készült el és nyílt meg egy új családi élménypark Debrecen mellett. A 30 hektáros területen létrehozott családi élményparkban tengernyi program közül válogathatunk. A csónakázásra is alkalmas tavon kipróbálhatjuk a vízibiciklizést és az elektromos hajókázást is. Nem érdemes kihagyni a lovashintózást vagy a pusztakocsizást sem, télen pedig a lovasszán nyújt felejthetetlen élményt. Az erdőspusztai gigapark minden korosztály számára felejthetetlen kikapcsolódást nyújt.

„Ez a beruházás nem csak a szálloda, hanem a környék turisztikai lehetőségeit is gazdagítja. A másfél év alatt megvalósult fejlesztés kialakításakor kifejezetten ügyeltünk arra, hogy minden korosztály, családi vagy céges csoport megtalálja a neki való kikapcsolódási lehetőséget. A ritkaságnak számító felnőtt és gyermek elektromos gokartpálya mellett dodzsem, 9D mozi, csónakázótó, állatpark, medencék, játékterem, autós szimulátor, műfüves focipálya, paintball és íjászati lehetőség is várja a látogatókat” – mondta Pocsai József Attila, az Erdőspuszta Club Hotel tulajdonosa.
A gyerekek kedvence a tíz kocsis dodzsempálya és a több mint 20 sport- és szimulációs géppel felszerelt izgalmas játékterem, ahonnan azért az apukákat sem egyszerű kiparancsolni. A 9D-s mozi kisfilmjei közben számos effekt, hóesés, szél, vízpermet és mozgás növeli az élményt. 10 db segway áll rendelkezésre túravezetővel, hogy egy nagyjából fél órás túrával, akár Debrecenig is, elkirándulhassanak a látogatók felfedezni a környezetet. Egyedülálló elektromos gokartpálya várja a száguldozni vágyókat, külön felnőtt és gyermek pálya garantálja a biztonságot.

A csapatépítők egyik kedvenc programja itt a paintball, de a lövöldözés egy hagyományosabb, nagyobb koncentrációt igénylő módját, az íjászatot és az íjászharcot is kipróbálhatjuk. A hobbi- és sportlovasok a kültéri karámban vagy a 800 négyzetméteres fedett lovardában hódolhatnak szenvedélyüknek időjárástól függetlenül. A kezdőknek futószáras oktatást is biztosítanak.
A víz szerelmesei a hotelhez kapcsolódó vagy az élménypark területén levő termálvízzel, illetve hűvösebb vízzel feltöltött medencékben pihenhetnek vagy sportolhatnak, a gyerekmedencében pedig élményelemek is fokozzák az élvezetet.
Ezeken kívül kültéri játszóterek, trambulin, foci- és teniszpálya, fitneszterem, szolárium, masszázs, fa kilátótorony, tanyasi állatok is hozzájárulnak a kikapcsolódáshoz.
Az élménypark szálláshelyein, egyszerre 140-150 főt tudnak fogadni a négycsillagos Erdőspuszta Club Hotelben, a rusztikus stílusú Arbo Vendégházban, az Attila Panzióban és a természet hangulatát idéző Zöld Házban. 

Iglu szaunák fából

A fából készült iglu szaunák, vagy ahogy az észtországi Iglucraft cég nevezi, az iglusauna szinte bárhol megjelenhetnek, a tenger melletti sziklák rongyos szikláitól kezdve a buja erdőkön át valakinek a háza udvarán vagy egy városi társasház előtt. A mobil és nomád gőzkabinok, amelyek az északi kézművesség kifejezéseként fával burkoltak és rétegzettek, a pihenést egy magával ragadó élménnyé teszik. Ívelt formájuk lehetővé teszi, hogy a gőz felfelé haladjon a mennyezetig, és lassan lefelé sodródva töltse meg az egész helyiséget nedvesítő melegével.

Az Iglucraft fa iglu szaunáit a világ minden táján építették már, Japántól Ausztráliáig, Ibizától az Északi-sarkkörön túlra. Ahhoz, hogy ezt megtehessék, a gőzkabinoknak elég tartósnak kell lenniük ahhoz, hogy egész évben mindenféle éghajlati körülménynek ellenálljanak. A jelek szerint a fa iglu szaunák pontosan ezt tudják nyújtani, mivel a tervezőcsapat állítása szerint a külső burkolóelemek akár 30 évig is kitarthatnak, köszönhetően azoknak a régóta bevált technikáknak, amelyeket a gőzkamrák építéséhez használnak.

A felhasználók igényeihez igazodva testre szabható: a fa iglu szaunák alakíthatóak, a különböző fapalettákból álló külső és belső festéstől kezdve a kívánt ablakok méretéig és a felhasználók által kívánt fűtőberendezés típusáig (fatüzelésű vagy elektromos kályha). A személyre szabáson túlmenően a fa iglu szaunák olyan megszokott és rituális időtöltést biztosítanak használóik számára, melynek során a relaxált állapot könnyen elérhető.

Új veszprémi pumpapálya

A pumpapálya egy olyan aszfaltozott összefüggő pálya, amin a hullámok és ívelt kanyarok egymást követik, ha pedig a használója megfelelő ritmusban hajt végig rajta, azaz ütemesen „pumpálja” a kerékpárt, rollert, vagy bármilyen másik gurulós eszközét, akkor tekerés, vagy hajtás nélkül, csupán lendülete által végig tud rajta haladni. Nekik épült meg a nemrég hivatalos formában is átadott új pumpapálya veszprémi Jutas vitéz kilátó alatti egykori murvabánya területén.

A pumpapályáknak egyre nagyobb a népszerűsége a világon, titkuk pedig egyszerű: korosztálytól függetlenül bárki tudja nagyjából biztonságosan használni a legegyszerűbb görkorcsolyától a profi BMX-ig.
A pumpapályát a Veszprémi Egyetemi Sport Club fogja majd fenntartani, az ő részükről Edvy László elnök beszélt az átadó eseményen. Kiemelte, hogy az ilyen pálya annyi élményt és izgalmat tud nyújtani a fiataloknak, ami vetekszik, de talán le is hagyja az elektronikus kütyük népszerűségét, ami mindenképpen előnyös. A VESC részéről pedig biztosított mindenkit, hogy gondosan figyelnek majd a pályára és gondozzák azt.

A gumi- és féknyomok egyébként már látszódtak rajta, tehát a veszprémi sportolók felfedezték már maguknak, ami azon kívül, hogy profi körülményeket biztosít nekik, a fiataloknak kiválóan fejleszti a mozgáskoordinációját. Mindegy, hogy milyen eszközzel használják a pályát, lényeg, hogy guruljon, tehát kerékpárral, gördeszkával, görkorcsolyával, rollerrel is fel lehet hajtani rá.
A pumpapályának otthont adó területen a VERGA Zrt. korábban már kialakított egy fedett pihenőhelyet és egy játszóteret is a gyermekeknek, továbbá számos facsemetét ültettek el ugyanitt. Ugron Ákos, az erdőgazdasági vállalat vezérigazgatója méltatta a mostani együttműködést, valamint hozzátette, a volt murvabánya területén terveik szerint még nem értek véget a fejlesztések, de ehhez várják az emberek ötletét is, hogy mit látnának szívesen ott. A pályát természetesen bárki szabadon és ingyenesen használhatja.