Múzeum lesz tavasztól a mostani brüsszeli városháza

Múzeumként nyílik meg, és teljes körűen látogathatóvá válik a brüsszeli városháza tavasztól – írja a The Bulletin című angol nyelvű belga hírportál.
A beszámoló szerint január közepén költözik ki a történelmi épületből a belga főváros vezetése, miután elkészült az adminisztráció számára tervezett modern épület Brüsszel központjában.
Az 1998-ban az UNESCO által a világörökség részének nyilvánított brüsszeli főtéren, a világ legszebb terei között számon tartott Grande Place-on található gótikus épület 1936 óta látogatható, jelenleg szerdán és vasárnap, kizárólag vezetéssel, francia, holland és angol nyelven. Tavasztól a szokásos múzeumi nyitva tartás szerint lesz megtekinthető.

A brüsszeli városháza építése 1401-ben kezdődött és 1455-ben fejeződött be. A brabanti és klasszikus gótikus stílus jegyeit magán viselő épület tornya 96 méter magas, csúcsán Szent Mihály ötméteres, aranyozott fémszobra látható. A homlokzatot díszítő kőszobrok a város előkelőségeit, valamint szenteket és allegorikus alakokat ábrázolnak. A jelenleg látható szobrok másolatok, az eredetiek a városházával szemben található városi múzeumban vannak kiállítva.
A spanyol örökösödési háború után Brüsszel a Habsburgok osztrák ágához került. 1695-ben XIV. Lajos francia király hadserege körbezárta és ágyúzta a várost. A városháza belseje ekkor kiégett. Ezt követően építették újjá az óváros központját, a Grand Place-t és környékét.