Nagyszombat bemutatkozott Budapesten

Április végén, a Szlovák Turisztikai Képviselet szervezésében a Szlovák Kulturális Intézetben mutatta be turisztikai újdonságait Nyugat-Szlovákia közel hetvenezres lélekszámú történelmi nagyvárosa, Nagyszombat (Trnava).
A nagyszámú, idegenforgalmi és turisztikai szakemberekből álló megjelentet Soňa Jelinková turisztikai képviseletvezető és Ildikó Siposová, a budapesti Szlovák Intézet igazgatója köszöntötte.

Fotó: Máté István

Nagyszombat képviseletében Alexander Prostinák a Nagyszombati Régió TDM megbízott igazgatója (Trnava Tourism) és Slavomír Dzvoník történelmi hagyományőrző tartott tájékoztatót (aki az idegenvezetései során szívesen ölt magára középkori ruhákat, így időnként a nagyszombati hóhér ruházatában látható az óvárosban).
A város az Alsó-Vágmente régió természetes központja, a járás és a kerület székhelye, Szlovákia hetedik legnagyobb városa. Itt székel a Nagyszombati Egyetem (Trnavská Univerzita) és a Szent Cirill és Metód Egyetem (Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave).
A IV. Béla által szabad királyi város rangra emelt település a középkorban elől járt az oktatásban, mely jelentősen segítette a gazdasági fejlődését is. Ennek épített emlékei turisztikai látnivalók.
1543-ban – a török előrenyomulás elől – odaköltözött az esztergomi érsek és káptalan, s 1822-ig ott is székelt. Az egyházi látványosságok bemutatása során elhangzott, hogy Nagyszombat büszkélkedhet a legmagasabb középkori oltárral is. Nagyszombat 1978-tól érsekségi székhelyként a szlovák katolikus egyház központja. A városközpont 1987 óta városi műemlék.
A rendezvény a régió borászainak boraiból (Terra Parna, Karpatská Perla) válogatott összeállítás bemutatásával zárult.

Fotó: Máté István