toptura.hu hírlevél 2022/10. – 2022. május 2.

Ökotáborok tanyasi környezetben

A vértesboglári Boglártanya Erdei Iskola három különböző tábort szervez idén: a természet iránt érdeklődő gyerekek nemcsak a tanya állatainak a gondozásában és a tankert csinosításában vehetnek részt, hanem változatos túraútvonalak is várják őket a gyönyörű Vértesben. Az éjszakai túra során bátorságpróbát is kiállhatnak, és a tábortűz és szalonnasütés élményével is gazdagodhatnak. A tanyán etethetnek juhokat, nyuszikat és baromfikat, miközben a háziállatok gondozásáról is tanulnak. A madarász foglalkozás és a méhészeti bemutató során sokat tanulhatnak a madarak és beporzó rovarok hasznos tevékenységéről. Ebéd után, a nagy melegben természetfilm-vetítés közben pihenhetnek és tanulhatnak a Vértes változatos élővilágáról. A szervezők 4-12 éves gyermekeket várnak. A táborok tematikája szerint „állatos”, „kertészkedős” és „kirándulós” turnusokba lehet jelentkezni.

Fotó: Pro Vértes

OTTALVÓS TÁBOROK a Vértesi Natúrparkban, tanyasi környezetben

Minden tábor tartalmazza a következő programokat:
– Élet a tanyán: háziállatok tartása és gondozása. Madarász program, méhészeti bemutató.
– A Vértes élővilága: kirándulások és természetfilm vetítés. Éjszakai túra és bátorságpróba.
– Sütés-főzés közösen. Minden nap gyógytea kóstoló, utolsó este tábortűz és szalonnasütés.

Fotó: Pro Vértes

TURNUSOK 4-12 ÉVES GYERMEKEKNEK BOGLÁRTANYÁN

Július 18-22. ÖKOTÁBOR – kirándulás és kertészkedés
tájékozódás és viselkedés az erdőben, növénygondozás a tankertben, hazavihető pozsgás ültetése, gyógynövények és gyümölcsfák megismerése, gyógynövényes illatpárna készítés, a tanya állatainak gondozása: juh, nyuszi, baromfi etetés, tojáskeresés

Július 25-29. ÖKOTÁBOR – irány az erdő
tájékozódás és viselkedés az erdőben, kirándulások a Vértesben, különleges térképek bemutatása, az erdő szintjei és lakói, nyomkeresés, vadon termő gyógynövények megismerése, a tanya állatainak gondozása: juh, nyuszi, baromfi etetés, tojáskeresés

Augusztus 8-12. ÖKOTÁBOR – állatok nyomában
a tanya és az erdő állatai, madárodú ellenőrzés, madárgyűrűzés, kirándulás és nyomkeresés az erdőben, méhészeti foglalkozás, mini rovarhotel készítés újrahasznosítással, a tanya állatainak gondozása: juh, nyuszi, baromfi etetés, tojáskeresés

A táborok ára: 45.000 Ft/fő/hét napi háromszori étkezéssel, friss gyümölccsel, 4 éjszaka szállással. Testvérkedvezmény a második gyermek után: 10%
Helyszín: Boglártanya Erdei Iskola, Vértesboglár
Érdeklődés, jelentkezés: Szalontai Kriszta, 06-30-895-5395, info@botanicon.hu
Bővebb információk a www.botanicon.hu és a www.boglartanya.hu oldalon.

Sikeres kiállítás Pozsonyban

ITF Slovakia Tour – Danubius Gastro – Autosalon mobiliti – A pozsonyi vásárvárosban – Incheba – 2022. április 28. – május 1. között rendezték meg a turisztikai, gasztronómiai és autószalon kiállítást. Az idei nagy érdeklődés annak is tudható, hogy a vírushelyzet miatt az elmúlt évben elmaradt ez a rendezvény is.
Hét országból, mintegy ötven idegenforgalmi és turisztikai szolgáltatást nyújtó cég mellett, hat ország, hetvenöt gasztronómiai termékkel és szolgáltatással foglalkozó hazai-, és nemzetközi cég jelent meg. A szlovákiai turizmus bel-, és külföldi piacainak irányítását, népszerűsítését végző Slovakia Travel mellett, a Kassai Turisztikai Régió információs pultjait is sokan keresték fel.

Fotó: Pusztay Sándor

Václav Mika, a Slovakia Travel ügynökség vezérigazgatója sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az idei évben kiemelt figyelmet fordítanak a kulturális és történelmi látványosságok bemutatására, a belföldi turizmus fejlesztésére, miközben gazdag programokkal várják a környező országok – Csehország, Lengyelország és Magyarország – látogatóit.
A kiállítás népszerűségét növelte az is, hogy az emeleti kiállító teremben négy ország, harmincnyolc autószalonja mutatta be gépkocsijait, köztük a fantasztikus kinézetű, amerikai országúti „cirkáló”, Old Timer gépkocsikat.

Fotó: Pusztay Sándor


Újjáépült börzsönyi kisvasutak

Az Ipolypásztó–Nagybörzsöny–Hosszúvölgyi lóüzemű erdei vasút 1908-ban épült. A trianoni békeszerződés (1920) Ipolypásztót Csehszlovákiához csatolta, így az 1910 körül kiépült nagybörzsönyi kisvasúthálózat nagyvasúti kapcsolat nélkül maradt. Ez indokolta az 1910-ben átadott Szob–Csák-hegyi kőbánya szakaszhoz kapcsolódva a Csák-hegyi kőbánya–Márianosztra–Nagyirtás–Kisirtás közötti 12,5 km hosszú hegyivasút megépítését, amely az esztergomi hercegprímási uradalom megbízásából Wiener Emil és Weisz Mihály budapesti mérnökök tervei alapján 1922 és 1925 között készült el. 1975-ben a Csák-hegyi kőbánya és Nagyirtás között, 1992-ben pedig a szobi és a Nagybörzsöny–Nagyirtás vonalrészen is megszűnt a forgalom.

Fotó: nagyborzsony.hu

1997-ben megalakult a Nagybörzsöny–Szob Erdei Kisvasútért Közalapítvány. Tagjainak a megmentést kitartóan szorgalmazó áldozatvállalása eredményeként a hegyivasút megmenekült a pusztulástól. A teljes Szob–Nagybörzsöny kisvasút turisztikai célú újjáépítésére 2002 és 2016 között, több ütemben, Magyarország kormánya és az európai unió pénzügyi támogatásával került sor.

Fotó: nagyborzsony.hu

A Nagyirtás–Kisirtás közötti csúcsfordítós szakasz műemlék, a Nagyirtás–Nagybörzsöny vonalrész az állam kizárólagos tulajdonában álló nemzeti vagyon része.
A nagybörzsönyi erdei vasút a már megszokott menetrenddel ismét várja kedves utasait:
https://nagyborzsony.hu/turizmus/nagyborzsonyi-kisvasut/

http://slovakia.travel